U srijedu počinje Bookstan: Bogat program za ljubitelje knjige

0
Radiosarajevo.ba
U srijedu počinje Bookstan: Bogat program za ljubitelje knjige
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Press konferencija povodom Bookstana

Sedmi po redu Međunarodni festival književnosti Bookstan održat će se od 6. do 9. jula, a tema festivala nosi naziv Stanje opsade.

U fokusu ovogodišnjeg Bookstana su pitanja koja se tiču načina na koji književni kosmos djeluje uslijed društvenog haosa i krize kao stanja opsade života nad umjetnošću.

Tim povodom danas je u bašti knjižare Buybook održana konferencija za medije na kojoj su govorili Lamija Milišić, izvršna direktorica Festivala, Damir Uzunović, direktor programa Festivala, Kristina Ljevak, urednica, te Jagna Pogačnik, ovogodišnja voditeljica Bookstanove radionice za mlade književne kritičare.

Nermin Nikšić: "Negiranje genocida i omalovažavanje žrtava teška je sramota i moralni sunovrat"

Nermin Nikšić: "Negiranje genocida i omalovažavanje žrtava teška je sramota i moralni sunovrat"

Prethodna tri dana održavala se Bookstanova radionica, kao uvertira za još jedno izdanje festivala.

"Radionica je tu da njeguje i profilira buduće autore i autorice u polju književne kritike, ali i književnosti i izdavaštva općenito. Zaista smo ponosni na one ljude koji su izrasli iz naših radionica što potvrđuje i pažljivu selekciju aplikanata i aplikantica, ali i izvrsnu razmjenu znanja sa ljudima koji im godinama predaju i sa voditeljima i voditeljicama", rekla je Kristina Ljevak.

Jagna Pogačnik ovogodišnja je voditeljica Bookstanove radionice, naziv radionice je "Književna kritika između teksta i konteksta".

"U ova tri dana imala sam priliku upoznati 20 divnih ljudi. Tema je književna kritika između teksta i konteksta. Smatrala sam da je kritika postala manje važna, da je nevidljiva. To je neka teza s kojom sam došla, ali sada imam drugačije mišljenje.

Ovdje su najbolji i najkompetentniji ljudi koji nose znanje i informacije, zahvalna sam Bookstanu jer radi ovakvu radionicu, to je zaista jedinstven slučaj u prostoru regije", kazala je Jagna Pogačnik.

Jednu od prijašnjih radionica pohađala je i Lamija Milišić, izvršna direktorica festivala koja je danas predstavila bogat program.

"Progam traje 4 dana, svaki dan imat ćemo 8 događaja i sadržaji će trajati do 22 sata. Predstavljat će se domaći i regionalni autori, večernji termini su rezervisani za nove knjige. Specijalni program nosi naziv In memoriam i nadamo se da ćemo ga održavati i u budućnosti", pojasnila je Lamija Milišić.

O Bookstanu i njegovom značaju za naše društvo govorio je i Damir Uzunović, direktor festivala.

"Bookstan je iznjedrio jednu reprezentaciju mladih koja je u stanju da čita i komentariše knjige i na taj način šire kulturu čitanja i pismenosti. To je jedan veliki domet festivala, ostaju trajni tragovi, nastavlja se čitati i to je važno", istakao je Damir Uzunović.

Bookstan je poznat po svojim vizualima koji svake godine nose jake poruke, od početka festivala za njih je zadužen Bojan Hadžihalilović. Na prvi pogled novi vizual izgleda kao razglednica, ali nije. Prikazuje Sarajevo koje je pod pritiskom, spljošteno.

"Deformisana razglednica Sarajeva, kao ovogodišnji vizuelni identitet festivala, daje volju Bookstanu, našim gostima i publici, da snagom žive i pisane riječi nepovratno podižemo, jednu po jednu spljoštenu građevinu, trebat će vremena, ali njega imamo. Pokušat ćemo da promijenimo stanje, način na koji nas vidi Google Earth", zaključio je Damir Uzunović.

Svi programi održat će se u unutrašnjoj bašti knjižare Buybook u Radićevoj ulici, a besplatne ulaznice možete podići na Buybookovoj blagajni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije