U Sarajevu otvoren festival književnosti Bookstan, evo kako su govorili poznati

0
L.S.
U Sarajevu otvoren festival književnosti Bookstan, evo kako su govorili poznati
N.G. /Radiosarajevo.ba / Bookstan - o knjizi "Me'med, crvena bandana i pahuljica"

Ovogodišnji šesti po redu Međunarodni festival književnosti Bookstan zvanično je otvoren večeras. U toku dana upriličeno je nekoliko promocija. 

U organizaciji IK "Buybook" trajat će do 10. jula, a tradicionalnom podnaslovu "No East - No West" dodao je još jednu frazu "Non Paper", najavljujući time jednu od tema koja će biti u fokusu.

"Bookstan" je večeras počeo predstavljanjem knjige Semezdina Mehmedinovića "Me'med, crvena bandana i pahuljica" o kojoj je i sam autor govorio kroz ugodan razgovor sa Johnom Freemanom.

Knjiga je zabilježila izuzetne kritike na svakom dijelu svijeta gdje se pojavila. 

"Kada sam uzeo knjigu i pročitao prvu rečenicu Izgleda da je danas bio dan kad sam trebao umrijeti..., najčudnija i najljepša prva rečenica koju sam pročitao. Od tog trenutka sam zatečen, čovjek koji gleda sebe, ima srčani udar i preživi. Ljudi se ne odvajaju od tijela, oni su tijelo, u njemu su, ne možeš se odvojiti...Nevjerovatno, pogledao sam email danas i prošlo je 10 godina od tada, od kada sam prvi put pročitao...Nikad nisam pročitao knjigu kao što je ova", istakao je Freeman u početku razgovora sa Mehmedinovićem.

"Me’med, crvena bandana i pahuljica" najintimnija je knjiga Semezdina Mehmedinovića, koja kroz naizgled svakodnevne, a opet neobične događaje duboko ponire u međuljudske odnose, u odnose muža i žene, oca i sina.

"Zašto je dnevnik kao forma bitan za mene, pokrenuo sam jednu ediciju, osjećam potrebu da kažem da je moja knjiga prošla jedan skandal u susjednoj Hrvatskoj, jer javno nisam govorio, radi se o tome da je u Hrvatskoj početkom ove godine osnovana jedna nagrada gdje je Ministarstvo kulture izdvojilo određene novce, i onda se desilo da je u izboru pet knjiga našla i moja knjiga i onda je od februara krenula komična situacija, pokušali su da me izoliraju i na kraju nemajući izbora, bez da obavijeste žiri, oni su skinuli moje ime i moju knjigu. Iza toga stoji jedan nacionalistički koncept čistih identiteta, gdje se moje ime nije uklapao... ", ispričao je između ostalog Mehmedinović. 

Semezdin Mehmedinović i John Freeman - undefined

Foto: N.G. /Radiosarajevo.ba: Semezdin Mehmedinović i John Freeman

Istakao je kako ima otpor prema čistim identitetima, naglasio je definisanje hibridne književne forme, ali i kako je naša povijest zadnjih 30 godina obilježena problemom političkog koncepta čistih identiteta. 

"Nije ugodno biti izložen kulturo-šovinizmu koji dolazi iz sistema, iz ministarstva neke kulture, komično je zapravo, tretirati pisca koji nije preveden, a objavljen je kao strani pisac, a ja to nisam. Ja sam državljanin Amerike, ali ja sam bosanski pisac, a nisam stranac", naglasio je Mehmedinović. 

Svaki udar, politički ili srčani, dolazi neočekivano, bez najave, bez objašnjenja, i zauvijek mijenja onoga kome se dogodio. Kada udar pak preživi pisac poput Semezdina Mehmedinovića, neizbježno je da se ta biografska činjenica pretoči u jedinstvenu, neponovljivu prozu. Srčani udar u pedesetoj, na prelasku iz jedne životne dobi u drugu, mijenja ne samo osobu koja ga je doživjela već i njegove najbliže. Takve rubne situacije oni su trenuci kada se svatko zapita što i kako dalje.

S druge strane, knjiga Semezdina Mehmedinovića Sarajevo Blues najbolji je i najtačniji podsjetnik na opsadu Sarajeva, podsjetio je Freeman i pitao pisca Mehmedinovića o ovoj knjizi i kazao: "Volio bih da pričaš razlikama o ljubavi, porodici, ličnoj njezi, nešto što nam se dešava kolektivno, kako to sve mijenja dnevnik kao formu u Sarajevo Blues..."

"Sarajevo Blues donijelo mi je to osjećanje u kojem kad živiš u gradu pod snajperima, otkrivaš da je tvoje tijelo prostor tvoje smrtnosti, onda u to tijelo se upisuje naš život...", ističe Mehmedinović. 

Istakao je zanimljivu činjenicu da je naviknut da svijetu pojedinac nije bitan, u razgovoru su spoemnuli i pandemiju koronavirusa, ekonomiju, svijet i realnost koju živimo. 

Ideju zone koju je doživio objasnio je kroz svoj primjer. "Historija pravi rez u mom životu i to je ono što je algoritam...Zašto ja nemam problem pisati o svojoj stvarnosti, zato što ono što mi se desilo me obilježilo...", kazao je Mehmedinović. 

Cijeli video razgovora pogledajte OVDJE

Od večeras pa do subote, programi Bookstana će biti realizirani u bašti knjižare Buybook od prijedodnevnih do večernjih sati.

Tokom četiri dana Festivala planirano je više od trideset događaja na kojima će se predstaviti knjižna izdanja domaćih i stranih autora.

Također, danas je predstavljena i nova knjiga Ruždije Adžovića "Tunjo - Razgovori s Muhamedom Filipovićem" objavljena u izdanju "Buybooka", a u okviru Međunarodnog festivala književnosti "Bookstan".

Između ostalog, o svojim izdanjima govorili su i Faruk Šehić, Senka Marić i Damir Ovčina.

U okviru tog programa bit će upriličena besplatna projekcija filma "Quo vadis, Aida?" u kinu Meeting Point te program u kojem će učestvovati Ed Vulliamy, Jasmila Žbanić i Damir Šagolj.

Kao i svake godine do sada, održava se i radionica za mlade književne kritičare s temom "Kritika i književni zanat", a voditelj radionice je Nenad Veličković.

Tokom trajanja Festivala važno je istaći da će biti predstavljeno niz novih naslova domaćih i stranih autora.

Program festivala i sve što treba znati možete pratiti putem Facebook stranice Bookstan Sarajevo.

Svoje besplatne ulaznice možete preuzeti u Buybooku. 

Festival Bookstan možete pratiti putem živih prijenosa na Facebook-u OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije