Sve što treba znati o međunarodnom festivalu književnosti Bookstan 2021

0
Radiosarajevo.ba
Sve što treba znati o međunarodnom festivalu književnosti Bookstan 2021
Oficijelni vizual / Bookstan 2021

I ovo sarajevsko ljeto bit će obilježeno međunarodnim festivalom književnosti Bookstan, koji će od 7. do 10. jula 2021. doživjeti svoje šesto izdanje.

Bookstan je svom tradicionalnom podnaslovu "No East - No West" dodao još jednu frazu Non Paper, najavljujući time jednu od tema koja će biti u fokusu. 

Od srijede do subote, programi Bookstana će se odvijati u bašti knjižare Buybook od prijedodnevnih do večernjih sati. Tokom četiri dana festivala planirano je preko trideset događaja na kojima će se predstaviti knjižna izdanja domaćih i stranih autora.

Program festivala Bookstan 2021 - undefined

Oficijelni vizual: Program festivala Bookstan 2021

Bookstan će predstaviti tri strane autorice: tursku književnicu Şebnem İşigüzel koja će u razgovoru s profesoricom i prevoditeljicom Alenom Ćatović predstaviti romane „Konak suza“ i „Venera“; rusku književnicu Guzelj Jahinu koja će u razgovoru s prevodiocem Žarkom Milenićem predstaviti romane „Zulejha otvara oči“ i najnoviji roman „Ešalon za Samarkand“;  te nizozemsku književnicu, dobitnicu Bookera, Marieke Lucas Rijneveld koja će u razgovoru s Majom Weikert predstaviti „Nelagodu večeri“. Iz Francuske dolazi Velibor Čolić koji će u razgovoru s Ahmedom Burićem predstaviti sjajnu „Knjigu odlazaka“, a iz Amerike John Freeman koji će u razgovoru sa Semezdinom Mehmedinovićem predstaviti svoju posljednju knjigu, zbirku poezije „Park“. 

Zvanično otvaranje festivala,  u srijedu, 7. 10. s početkom u 21:00 pripalo je Semezdinu Mehmedinoviću koji će u razgovoru s Johnom Freemanom predstaviti knjigu „Me'med, crvena bandana i pahuljica“.

Domaći autori čije će knjige biti predstavljene su Ruždija Adžović s knjigom „Tunjo: razgovori s Muhamedom Filipovićem“, Mediha Šehidić s romanom „Kapija“, Senka Marić s romanom „Gravitacije“, Faruk Šehić s novelom „Greta“, Adnan Žetica sa zbirkom poezije „Sve ono što u džepove nije moglo stati“, Enver Kazaz sa zbirkom poezije „Neko drugi“, Samedin Kadić s romanom „Radio Piton“, Edin Kukavica s romanom „Predodređenje“, Almin Kaplan s romanom „Meho“, Đorđe Krajišnik sa zbirkom poezije „Zamisli zambezi iz riblje perspektive“, Dragoslav Dedović sa zbirkom poezije „Zemlja pod abažurom“, Jasmin Agić s romanom „Čudo u ulici Omera Maslića“, Elvedin Nezirović s romanom „Ono o čemu se ne može govoriti“, Namik Kabil s romanom „Yesterday“, Vuk Rodić s romanom „Tužna felisidada“, Faiz Softić s romanom „Noćni čuvar pasa“, Adnan Repeša s romanom „Iza šutnje su planine“, Drago Glamuzina s romanom „Drugi zakon termodinamike“, Darko Cvijetić s knjigom „Noćna straža“ i Damir Uzunović s romanom „Ja sam“.

Na festivalu će gostovati i Damir Ovčina s novim romanom „Ko sam ti ja“, nastavkom velikog hita „Kad sam bio hodža“, Zoran Ferić s romanom „Putujuće kazalište“, Ognjen Spahić s romanom „Pod oba Sunca“ i Selvedin Avdić s knjigom „Autobusne bilješke“. 

Programi Bookstana održat će se i u Tuzli i Zenici: Roman „Kapija“ Medihe Šehidić bit će predstavljen i u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli 13.7. s početkom u 19:00 i u Gradskoj biblioteci u Zenici 15.7. s početkom u 18:30.

U sarajednji s WARM festivalom bit će održana dva događaja – besplatna projekcija filma „Quo vadis, Aida?“ u kinu Meeting Point u četvrtak 8. jula s početkom u 12:00, a uslijedit će specijalni program koji nosi naziv „NON-PAPER“, a u kojem će učestvovati Ed Vulliamy, Jasmila Žbanić i Damir Šagolj,

Kao i svake godine do sada, održava se i radionica za mlade književne kritičare. Voditelj radionice je Nenad Veličković, a tema „Kritika i književni zanat“. Učesnici će tokom radionice imati priliku slušati i ugledne predavače, a za najbolje su obezbijeđene nagrade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije