New York Times preporučuje knjigu Semezdina Mehmedinovića

0
Radiosarajevo.ba
New York Times preporučuje knjigu Semezdina Mehmedinovića
Edvin Kalić / Semezdin Mehmedinović

Knjiga bosanskohercegovačkog književnika Semezdina Mehmedinovića uvrštena je među deset najboljih knjiga za ovu sedmicu, objavio je New York Times.

Knjiga “Me’med, crvena bandana i pahuljica”, objavljena 2017, ove godine je doživjela još jedan uspjeh. Američka nezavisna izdavačka kuća Catapult objavila je prevod ovog romana na engleskom pod nazivom ‘My Heart’.

Kako navodi New York Times, radi se o autobiografskom romanu bosanskog pisca koji je preživio opsadu Sarajeva i preselio u Phoenix sa porodicom 1996. Puna prodornog zapažanja i ljepote, knjiga je protivmjera eroziji sjećanja, piše list.

“Francine Prose u svojoj recenziji naziva je ‘moćnom, ujedno dubokom i šarmantnom’.

Iako se bavi tragedijom, knjiga ni u jednom momentu nije depresivna, dijelom zbog ljepote jezika – stručno ju je sa bosanskog prevela Celia Hawkesworth – i dijelom zbog svoje dubine i iskrenosti emocija, njene inteligencije i darežljivosti, i preciznosti i originalnosti Mehmedinovićevih zapažanja.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije