Zvanično / Joe Biden: Vrijeme je da se američke trupe vrate kući iz Afganistana

14. 04. 2021. u 22:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predsjednik SAD-a Joe Biden, zvanično je saopćio odluku o povlačenju američkih snaga iz Afganistana.

To je potvrdio i na zvaničnom Twitter nalogu, napisavši:

"Vrijeme je da se okonča najduži američki rat. Vrijeme je da se američke trupe vrate kući iz Afganistana."

Ovim će se okončati najduži američki rat i to na 20. godišnjicu napada na Svjetski trgovački centar u New Yorku.

Podsjetimo, administracija američkog predsjednika Joea Bidena najavila je u utorak da će američke jedinice ostati u Afganistanu i nakon 1. maja, roka predviđenog sporazumom s talibanima, ali će u potpunosti otići iz zemlje do 11. septembra, na 20. godišnjicu terorističkih napada na Sjedinjene Države.

"Započet ćemo povlačenje preostalih snaga prije 1. maja i predviđamo povući sve američke jedinice iz zemlje prije 20. godičnjice 11. septembra", izjavio je jedan američki funkcioner novinarima, tegarantovao da će taj odlazak biti "koordiniran" i odvijat će se istovremeno kada i odlazak NATO-ovih snaga.

"Nedvosmisleno smo rekli talibanima da ćemo snažno odgovoriti na svaki napad na američke vojnike tokom urednog i sigurnog povlačenja", dodao je.

Afganistanski pobunjenici su nedavno upozorili Washington protiv svakog prekoračenja roka 1. maja, i zaprijetili upotrebom sile iako su se suzdržavali od napada na strane snage nakon američko-talibanskog sporazuma 2019. godine. Nasilje između talibana i afganistanskih snaga na terenu i dalje traje. Sjedinjene Države su intervenirale nakon atentata na New York i Pentagon. Brzo su s vlasti u Kabulu potjerali talibane, zbog veza s džihadističkom skupinom Al-Kaidom, odgovornom za atentate i njihovim šefom Osamom bin Ladenom.

Oko 100.000 američkih vojnika je bilo raspoređeno u Afganistanu 2010.-2011. Bivši predsjednik Barack Obama je na kraju svog drugog mandata smanjio njihov broj na 8400, a Donald Trump je poslao pojačanja, pa ih je 2017. bilo 14.000, ali je zatim krenuo u postupno povlačenje. Sada se u Afganistanu nalazi 2500 američkih vojnika.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)