Međunarodni festival književnosti Bookstan 2022

0
Radiosarajevo.ba
Međunarodni festival književnosti Bookstan 2022
Foto: Buybook / Oficijelni vizual Bookstan 2022

Tema sedmog po redu Međunarodnog festivala književnosti Bookstan Sarajevo nosi naziv Stanje opsade, a program festivala u 2022. godini ima poveznicu s tridesetom godišnjicom od početka opsade Sarajeva 1992. godine.

U fokusu 7. Bookstana su pitanja koja se tiču načina na koji književni kosmos djeluje uslijed društvenog haosa i krize kao stanja opsade života nad umjetnošću.

Izdavačka kuća Buybook je u 2022. objavila novo izdanje zbirke Tajna džema od malina Karima Zaimovića, zbirke koja je tokom godina postala simbol opkoljenog Sarajeva, ali i ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine. U duhu Zaimovićevog svjetonazora, kultura sjećanja, obilježavanja i propitivanja opsadnog stanja svijesti odražava se i na sedmo izdanje Bookstana.

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

Bookstan program 2022.godine - undefined

Foto: Buybook: Bookstan program 2022.godine

Kakav je odnos opsadnih poriva života i opsjenarskih poriva književnosti? Da li njene opsesije čine književnost utočištem od života ili i njegovim bojištem? Smatramo da je veoma važno pokrenuti razgovor o naznačenim pitanjima, budući da se u manifestacijama umjetničkih poriva ogleda stav društva o ljudskoj slobodi, jednakosti i dostojanstvu kao njegovim osnovnim vrijednostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije