Festival Bookstan: Roman "Predodređenje" Edina Urjana Kukavice kao uvid u nevidljivo

4
Radiosarajevo.ba
Festival Bookstan: Roman "Predodređenje" Edina Urjana Kukavice kao uvid u nevidljivo
Foto: Radiosarajevo.ba / S promocije romana "Predodređenje" Edina Urjana Kukavice

Novi roman "Predodređenje" bosanskohercegovačkog književnika Edina Urjana Kukavice promoviran je danas u okviru Međunarodnog festivala književnosti Bookstan.

Razgovor s našim poznatim književnikom u prelijepom ambijentu bašte knjižare "Buybook" vodio je Željko Grahovac, koji je za "Predodređenje" rekao da je "izuzetan i osebujan".

"Ovo nije knjiga koja se može pročitati, nesvršeni glagol je jedini koji treba upotrebljavati kada je riječ o čitanju. Na primjeru ove knjige, od sad pa nadalje, moći će se braniti ova moja teza. Ovo je knjiga koju možete početi čitati s kojeg god mjesta i u kojem god pravcu krenete", kazao je, između ostalog, Grahovac.

"Predodređenje", čiji izdavač je "Buybook", u značajnoj mjeri predstavlja brata blizanca romanu "Vjernik" iz 2012/2013. godine koji mu prethodi.

Moglo bi se reći da se povijest koju Kukavica istovremeno tako temeljito istražuje i intimno doživljava znakovito usložnjava i od romana "Prvorođeni Dun'jaa" preko "Beša" i "Vjernika" do "Predodređenja", sve više interiorizira i introvertira, skriva prije i više nego što se razotkriva, razmotavajući se u očevidna izvanjska događanja koja su u svojoj historijskoj složenosti po svemu i posvema profanizirana.

U "Predodređenju" se – navest ćemo samo jedan primjer – historijska događanja, stvarni likovi koji su učestvovali u križarskom napadu na Jeruzalem 1099. godine – smještaju u Bobovac, premda svi uži lokaliteti nose izvorne, jeruzalemske nazive, neke nejasne godine koja može biti bilo koja srednjovjekovna, ali i moderna. U domenu likova, najkarakterističniji je primjer biblijske Apokalipse, otkrovenja Ivanu, koje se ovdje iznosi kao otkrivenje Mislavu, Didu bosanskom.

S promocije romana 

Foto: Radiosarajevo.ba: S promocije romana  "Predodređenje" Edina Urjana Kukavice

Postoji jedna dimenzija romana "Predodređenje" koja je toliko očigledna da ju je gotovo nemoguće uvidjeti, odnosno, sakrivena je u očiglednom.

Naime, literarnom identifikacijom Jeruzalema sa Vrandukom – i sljedstveno tome svih ostalih toponima Svete zemlje u zemlju Bosnu, premda ih naziva izvornim nazivima – autor na naročit način saopćava svoj osobni doživljaj Bosne i Hercegovine, njegove i zemlje njegovih predaka, kao doista svete zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije