Šta je Abdulah Sidran kazao o knjizi Hajrudina Somuna

0
Radiosarajevo.ba
Šta je Abdulah Sidran kazao o knjizi Hajrudina Somuna
FOTO: Radiosarajevo.ba / S ranije promocije

Građanima Sarajeva sutra će, 14. juna, biti predstavljena knjiga Hajrudina Somuna "Goraždani iz prošlog vremena“ u izdanju Dobre knjige.

O knjizi će govoriti general Armije BIH u penziji Mustafa Polutak, predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević, bivši direktor Petrolinvesta Mirsad Kreso, izdavač Izedin Šikalo i autor.

Knjiga je prethodno, 12. maja, promovisana u Centru za kulturu u Goraždu, uz prisustvo takvoj prilici rijetko velikog broja građana tog grada. Istaknuti pisac i pjesnik BiH Abdulah Sidran je prilikom te promocije predložio da bi tu knjigu „trebalo učiniti obaveznom lektirom u svim srednjim školama barem Goražda“. A o karakteru same knjige je rekao:

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

"Jesu li to uspomene, memoari, da li je roman. Ona ima elemente svega toga. Po onome koliko je romanesknih fabula u njoj sažeto i dato, ovo književno djelo moglo bi biti dnevnik pisca koji se sprema da napiše deset fenomenalnih romana. To spada ipak u jednu vrstu memoarske literature iako nije pisano na klasičan način, hronološkim redom, nego finom stilskom dosjetkom da se ljudi, porijeklom Goraždani, sastaju u Sarajevu i pričaju jedan drugom čega se sjećaju iz prošlosti ovog grada.“ 

Obrazlažući svoj prijedlog, promotor Sidran je dodao da je u Somunovoj knjizi „toliko bogatstva i našeg historijskog iskustva saopćeno na jedan ležeran način“, da bi Goraždanima „mogla biti pravi način samospoznaje i spoznaje svoga naroda i povijesti“ i da je „mnogo bogatija i korisnija od možda neke obavezne školske, književne literature.“

Sarajevska promocija Somunove knjige bit će priređena sutra u prostorijama VKBI (Vijeća Kongresa bošnjačkih inteklektualaca) u ulici Valtera Perića 13, u 18 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije