Sjećanje na Rudija Alvađa: Neizbrisiva ostavština kultnog Mome

4
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Rudija Alvađa: Neizbrisiva ostavština kultnog Mome
Foto: YouTube/Screenshot / Rudi Alvađ i Rejhan Demirdžić

Sarajevo je grad mnogih ljudi. Nekih koji su rođeni negdje drugo, a izborom su postajali Sarajlije.

Jedan od tih ljudi je Rudi Alvađ, rođen 17. jula 1929. godine, u Petrovcu na Mlavi, u Srbiji. 

Igrao je predstave u Narodnom pozorištu u Puli i Varaždinu, ali je na kraju, u današnjem Kamernom teatru, tadašnjem sarajevskom Malom pozorištu ostao i igrao brojne predstave za sarajevsku publiku. 

Robert Dacešin otkriva: 'Ovo je najljepše grčko ostrvo za koje niste čuli'

Robert Dacešin otkriva: 'Ovo je najljepše grčko ostrvo za koje niste čuli'

Rudi Alvađ, koji je surađivao sa Jurislavom Korenićem, kultni je glumac koji je u Sarajevu 1981. godine utjelovio Momu, a Uzeira Rejhan Demirdžić. 

Osim što su bili kolege glumci, njih dvojica su bili i najbolji prijatelji.

Miljenko Jergović: Rudi i Rejhan, Momo i Uzeir

Miljenko Jergović: Rudi i Rejhan, Momo i Uzeir

"Momo i Uzeir" je kultni jugoslovenski, a više sarajevski komičarski duo koji su činili Rejhan i Rudolf, a kreirao ih je Nikola Škrba, jedan od najistaknutijih humorista Radija Sarajevo. 

Emisija "Cik Cak" se tada emitovala na Radio Sarajevu, a bilo je popularna u cijeloj Jugoslaviji.

U pet minuta stalo je dosta sarajevskog humora, žargona, te anegdota koju su Alvađ i Demirdžić prepričavali, prisjećali se i živjeli kroz jezik tadašnje raje, prepoznatljiv i danas.

Lica Mome i Uzeira postali su kultni, a Sarajlije su tvrdoglavo odlučile da imena UNIS nebodera u Sarajevu, današnjeg UNITIC-a, nose imena Momo i Uzeir. 

Ne zna se ko je prvi predložio ideju da se neboderi nazovu tako, ali se zna da ih svi pamtimo, znamo i nalazimo se ispred njih.

Nekako imena data po raji od raje budu ona koja se vječno pamte i niti jedan politički režim ili situacija ih ne može promijeniti.

No, sjajna glumačka historija Rudija Alvađa koji je, osim predstava kao što je Otelo, glumio i u kultnoj seriji "Karađoz" i filmovima "Okuka" i "Blago u Duvaru", pripada kultnoj kulturnoj historiji Sarajeva koja neće napustiti repertoar ni generacija koje dolaze.

Iako se životna zavjesa, kao teatarska, za Rudija Alvađa spustila mjesec dana nakon smrti njegovog najboljeg prijatelja Demirdžića, lik i djelo ostaje dok god je priča o Sarajevu, Momi i Uzeiru, te dva nebodera u sarajevskom naselju Marijin Dvor za koje još uvijek ne znamo koji je Momo, a koji Uzeir

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije