Kultura na ulice 2024! U Vogošći održan performans "Tražim ulicu za svoje ime..."

1
A. Be.
Kultura na ulice 2024! U Vogošći održan performans "Tražim ulicu za svoje ime..."
Foto: Narodno pozorište Sarajevo / "Tražim ulicu za svoje ime..." u Ilijašu i Vogošći

U kino sali Kulturno-sportskog centra u Vogošći, u ponedjeljak, 16. septembra 2024. godine, odigran je performans "Tražim ulicu za svoje ime..." Narodnog pozorišta Sarajevo u sklopu programa Kultura na ulice 2024!

Autor je Armin Behrem, u režiji Ajle Bešić, a igraju Merjem Šiljak, Haris Bidžan i Irfan Ribić. 

Performans se bavi tematikom Sarajeva, njegove posebnosti i ljepote, koja ne zaostaje za drugim europskim gradovima. Iako ponekada skriven u melanholiji, iz iste ga bude građani i građanke koji ga svojim životima upotpunjuju.

Željko Komšić: Zla krv je zavladala među probosanskim strankama

Željko Komšić: Zla krv je zavladala među probosanskim strankama

Performans upotpunjuje muzički duo - violončelistica Eva Čalija i perkusionist Dario Kos - koji svojim izvedbama sevdalinke kao što su "Kad ja pođoh na Bentbašu" i klasičnih djela kao što su Albinoniev Adagio in G minor do Šoštakovićevog Drugog valcera iz "Svite za orkestar", ali i svima znanih hitova Zdravka Čolića, te kultnih Indexa, prolaze kroz Sarajevo.

Kroz čitanje poezije o Sarajevu koje se prožima kroz performans, postavlja se pitanje zašto samo osamnaest ulica nosi ime po ženama, odakle su stigli galebovi i zašto se u toliko pjesama o Sarajevu spominje Pariz.

Kultura na ulice 2024! dolazi u Vogošću i Ilijaš sa performansom "Tražim ulicu za svoje ime…"

Kultura na ulice 2024! dolazi u Vogošću i Ilijaš sa performansom "Tražim ulicu za svoje ime…"

Početna tačka za rad na performansu bile su sarajevske ulice i pjesma Izeta Kike Sarajlića "Tražim ulicu za svoje ime…" po kojoj je i sam performans dobio naslov.

Za portal Radiosarajevo.ba, govorio je glumac Irfan Ribić. 

Osvrnuo se na sami performans, te je rekao da su tokom rada na predstavi željeli ispričati lijepu priču o svom gradu.

"Ono što je prepoznatljivo kod publike je da, dramaturški, ovaj tekst je zapravo sastavljen od niza poezije, od nekoliko pjesama o Sarajevu, koje smo kroz igru prenijeli na scenu da ukažemo na nedostatke koje smo imali kroz historiju, dotičući se položaja žena. 

Meni je bio fascinantan podatak kao glumcu da dosta toga nisam znao. Zapravo kao naslućuješ, ali čovjek prosto ostane zaprepašten novim informacijama.

Tragali smo za tim u predstavi, od scene Valtera, prosto nešto što bi mladi ljudi radili, kao na sceni kada svi puše jednu cigaretu. 

Taj neki duh i osjećaj i svaki ćošak Sarajeva da prenesemo do publike."

Odziv publike je, kaže dobar. "Početna ideja je da igramo što je više moguće koliko nam uslovi dozvoljavaju. Performans je rađen za ulice, trgove i općenito otvoreni prostor.

Repriza performansa: "Tražim ulicu za svoje ime…" 30. augusta u amfiteatru Ilidža

Repriza performansa: "Tražim ulicu za svoje ime…" 30. augusta u amfiteatru Ilidža

Ovo je naše prvo igranje u zatvorenom prostoru, te smo se prilagodili. Malo je neobično, jer smo počeli na ulici, što i jeste naziv projekta Kultura na ulice!

Bilo je igranje na Ilidži, za dva dana smo u Ilijašu. Cilj je da obiđemo sve opštine Sarajeva". 

Na pitanje da li je ovo vraćanje kulture narodu, Irfan Ribić je rekao "Apsolutno! Ako krenemo od historije antike, teatra i svega, glumci su krenuli sa ulice kao ulični zabavljači".

Dodao je i da "Nadovezat ću se na izjavu svog profesora Pašovića da mi kao umjetnici smo dužni, nama je to posao da pričamo o problemima. Ako mi ne otvorimo ta pitanja i ne popravljamo društvo, ne znam ko bi i kako bi to uradili. 

Mi imamo moćno oružje, a to je scena. Zašto to ne iskoristiti jer ovo su putevi koji će ispraviti tu historijsku nepravdu!"

U Ilijašu, performans "Tražim ulicu za svoje ime..." će biti izveden u srijedu, 18. septembra 2024. godine. Ulaz je slobodan.

O SPECIJALNOM PROGRAMU NPS KULTURA NA ULICE 2024!

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat "Kultura na ulice!" je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta "Kultura na ulice!" je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije