Sarajevska filharmonija koncertom u četvrtak otvara festival 'Baščaršijske noći'

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevska filharmonija koncertom u četvrtak otvara festival 'Baščaršijske noći'
Radiosarajevo.ba / Najava

U četvrtak 30. juna 2022. godine biće otvoren 26. Festival „Baščaršijske noći“ koji je tokom više od četvrt vijeka prerastao u jedan od najvećih ljetnih festivala kulture u BiH. Svečano otvorenje Festivala će biti u četvrtak, 30. juna, u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20 sati, tradicionalnim koncertom Sarajevske filharmonije.

Na ovogodišnjem koncertu publici će se predstaviti Isak Haračić, vođa sekcije violončela Sarajevske filharmonije, izvedbom Simfonije Concertante za violončelo i orkestar u e-molu i Simfonije br.1, op. 25, u D-duru “Klasična simfonija”, Sergeja Prokofjeva.

 Orkestar će predvoditi maestra Samra Gulamović. Ovim nastupom Sarajevska filharmonija, koja glasi za jednu od najstarijih institucija kulture u BiH osnovana još davne 1923. godine, završava ovogodišnju koncertnu sezonu 2021/2022.

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Ulaz na koncert je slobodan.

Tokom Festivala "Baščaršijske noći" građanima Sarajeva, gostima i stranim posjetiocima će se tokom jula predstaviti izvođači iz velikog broja zemalja. Učestvovaće u zanimljivim kulturnim programima, na različitim lokalitetima u gradu, ali i širom Bosne i Hercegovine: Narodno pozorište Sarajevo, Plato iznad Trebevićke žičare, JU Bosanski kulturni centar KS, Gazi Husrev-begov Hanikah, Srebrenik – Stari grad (Gradina), Kompleks Panonskih jezera – Tuzla, Kozluk, Pozorišni trg - Susan Sontag, Centralna pozornica Vijećnica, Ljetna pozornica Ilidža, Avlija Svrzine kuće, Memorijalni kompleks Spomen-park Vraca, Galerija Mak, trgovi i ulice Sarajeva.

Bit će održano 27 programa na kojima će učestvovati izvođači i umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Njemačke, Irana, Kanade i Turske.

Festival obuhvata većinu djelatnosti iz oblasti kulture i umjetnosti (klasična, pop, rock i jazz muzika, pozorišne predstave, koncerti folklornih ansambala, te različiti muzičko-scenski programi). Na ovaj način Festival doprinosi kulturnoj i turističkoj ponudi grada Sarajeva koju već punih 25 godine upotpunjuje.

Između ostalih u okviru ovogodišnjih Baščaršijskih noći biće održana premijera predstave "Ljetopis o kralju Tvrtku" u režiji Dine Mustafića i u produkciji JU "Bosanski kulturni centar KS" i UG „Scena“. Predstava će imati svoja tri izvođenja u Sarajevu, između ostalog i na Memorijalnom kompleksu Spomen-park Vraca, ali i u Srebreniku na srednjovjekovnoj tvrđavi – Stari grad (Gradina) i Tuzli na Kompleksu Panonskih jezera.

Na Trebeviću će biti održan „Vidikovac Fest“ na kojem će se 02. jula predstaviti grupe: Srklet, Foxy Head, Almas, Zoster i Zabranjeno Pušenje, dok će 3. jula nastupiti Stereo Banana, Elemental, Skroz i Brkovi.

Maja Milinković, kantautorica koja izvodi fado i sevdah muziku nastupiće 24. jula u BKC-u.

Kompletan program Festivala Baščaršijske noći bit će zvanično predstavljen na press konferenciji koja će se održati u četvrtak, 30. jula u 11:00 sati u JU Bosanskom kulturnom centru KS.

Bitno je istaknuti da će ulaz na sve programe, osim za predstavu „Ljetopis o kralju Tvrtku“ i za koncert Maje Milinković biti slobodan.

Pokrovitelji Festivala "Baščaršijske noći" su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije