Sarajevska filharmonija odala počast maestru Miroslavu Homenu

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevska filharmonija odala počast maestru Miroslavu Homenu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Noć za pamćenje u Narodnom pozorištu Sarajevo

Maestro Miroslav Homen (1940 - 2021) bio je dirigent koji je svojim radom u velikoj mjeri oblikovao muzički život u Bosni i Hercegovini, posebno tokom "zlatnih" osamdesetih godina 20. stoljeća. Maestro Homen bio je i direktor Sarajevske filharmonije 1990. kada je ovaj orkestar bio na svom umjetničkom vrhuncu. 

Večerašnjim koncertom, Sarajevska filharmonija odala je počast ovom umjetniku koji je preminuo u martu ove godine.

Koncert je započeo Uvertirom Hebridi op. 26 Felixa Mendelssohna, nakon čega je na scenu izašao sarajevski pijanista mlađe generacije Zlatan Božuta te izveo Koncert za klavir i orkestar br. 5 (tzv. Carski).

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Kolosalnost Beethovenovog koncerta omogućila je Božuti da iskaže puni dijapazon svog muzičkog temperamenta. Vođeni sigurnom rukom dirigenta, solista u orkestar prikazali su slavni Carski koncert u punom sjaju.

U drugom dijelu koncerta izvedena je Simfonija br. 1 Johannesa Brahmsa. 

Naslanjajući se na Beethovenov muzički utjecaj, ova simfonija se odlikuje bogatom orkestracijom i tematskom razradom. Sarajevski orkestar bio je na visini zadatka iznijevši ovo djelo homogeno i s ujednačenom energijom.

Koncertom je ravnao maestro Robert Homen koji je sin Miroslava Homena, školovan je u Sarajevu i slovi za uspješnog dirigenta u Hrvatskoj i šire. Sarajevska publika ga poznaje i cijeni, a nakon brojnih gostovanja kao dirigent opernih produkcija, ovo mu je prvi  simfonijski koncert sa Sarajevskom filharmonijom.

Maestro se u razgovoru za Radiosarajevo.ba prisjetio velikih momenata u karijeri njegovog oca koja je kroz dugi period bila vezana uz Sarajevsku filharmoniiju i Operu NPS. 

"Najznačajnije su velike vokalno-instrumentalne izvedbe, gdje je on bio autentično svoj, volio ih je postavljati i bila su nešto čemu je težio. U prvom redu, treba izdvojiti Carminu Buranu koja je bila jedna od najvećih predstava i koju Sarajevo pamti i danas. Zatim Verdijev i Mozartov Requiem. Bio je poznat po svojim izvedbama talijanskih romantičara, po Verdiju, Pučiniju. S tim repertoarom je gostovao širom Jugoslavije".

Kao dijete iz muzičke porodice, s obzirom da je i majka djelovala kao muzička pedagoginja, bilo je logično da naš sugovornik bude predodređen za profesionalno bavljenje muzikom. Ali otkriva da nikada s ocem nije zajedno dirigovao već je učio od drugih majstora.

"Nije to ništa čudno, to je obično tako kod djece koja rastu uz roditelje glazbenike. Ali bez obzira na to, otac je itekako zaslužan za moj napredak kroz svoju konstantnu podršku i praćenje mog rada. Za mene je bio jedan od najboljih dirigenata koje sam vidio".

U fotogaleriji pogledajte atmosferu sa ovog koncerta Sarajevske filharmonije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije