Stefano Pietrodarchi ponovo u Sarajevu, povodom 100 godina Astora Piazzolle

1
Vesna Andree Zaimović
Stefano Pietrodarchi ponovo u Sarajevu, povodom 100 godina Astora Piazzolle
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Mario Stefano Pietrodarchi

Veliki kompozitor koji je argentinski tango uveo u koncertne dvorane, Astor Piazzolla, rođen je prije 100 godina. Ovaj jubilej obilježava se na pozornicama širom svijeta, pa je tako i Sarajevska filharmonija svoj predstojeći koncert posvetila ovom iznimnom autoru. 

Kada je riječ o Astoru Piazzolli prva asocijacija je bandoneon, podvrsta harmonike i glavni solistički instrument njegovih znamenitih muzičkih komada baziranih na tangu.

A kada je u pitanju bandoneon, u sami svjetski vrh virtuoza na ovom instrumentu spada Mario Stefano Pietrodarchi

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Publika u Sarajevu ima privilegiju ponovo slušati ovog vrsnog italiljanskog muzičara koji je pripremio poseban program za koncert uz Sarajevsku filharmoniju.

Uz ravnanje maestre Samre Gulamović, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, u petak 19.11. u 20,00 bit će izvedene neke od najljepših melodija Astora Piazzolle i drugih popularnih autora. 

U razgovoru za Radiosarajevo.ba, Stefano Pietrodarchi ističe kako je ovim programom želio obilježiti nekoliko jubileja: 

"Program možemo nazvati 'Od kinematografije do tanga', ili 'Od Rima do Buenos Airesa' ili 'La nuova Dolce vita'. Zašto? Prošle godine je preminuo kompozitor filmske muzike Ennio Morricone. Zato sam na početku koncerta odlučio odsvirati jedan hommage njemu. Prošle godine smo obilježavali stogodišnjicu rođenja Federicca Fellinija, pa ćemo čuti i hommage Felliniju, uz najljepšu muziku Nina Rote iz filmova La Strada, Amarcord i La dolce vita

Uslijedit će muzički most između Rima i Argentine, a to je djelo mladog italijanskog kompozitora Sangenitija, pod nazivom Giulia, svojevrsni italijanski koncept tanga. Nakon toga ćemo izvesti program posvećen Astoru, a tu ćemo čuti njegova najpoznatija djela, među kojima su Oblivion, Milonga del angel, Soledad. Izvest ćemo nevjerovatan komad Le grand tango koji je Piazzolla napisao za čuvenog čelisu Mstislava Rostropoviča, jedan novi aranžman za bandoneon i simfonijski orkestar. A za kraj ćemo ostaviti i popularni Liber tango".

 Mario Stefano Pietrodarchi - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba:  Mario Stefano Pietrodarchi

Znamo da je Pizzolla porijeklom iz Italije, iako je većinu svog života živio u Argentini. Naš sugovornik Pietrodarchi kaže da je slavni kompozitor često isticao tu činjenicu: 

"Na jednom od najljepših Piazzollinih koncerata u New Yorku, u momentu je zastao i publici se obratio na italijanskom jeziku. Odlučio je tako jer je čuo molbe iz publike, a sve to je snimljeno. Ljepota i suština njegove muzike nije u tome da je on promijenio tango, kako mnogi pogrešno misle. Ne, on je stvorio jedan potpuno novi jezik, novi stil. To je razlog što Piazzollu ljudi širom svijeta vole na poseban način - od Buenos Airesa, preko New Yorka, Pariza, London, Rima, pa sve do Sarajeva. To je novi jezik, to je predivna, nova muzika, nešto što je danas poznato kao world music."

Putujući u Sarajevo, Pietrodarchi je sobom donio dva instrumenta - harmoniku i bandoneon. Iako potiču iz iste porodice, veoma se razlikuju, u čemu, pitamo umjetnika. 

"Mnogi misle da je harmonika rođena u Italiji, ali to nije dokazano. Premda Paolo Sopranni iz Italije i danas važi za najpoznatijeg konstruktora harmonike. A Bandoneon ne potiče niz Argetine, kako mnogi misle, nego iz Njemačke. Sistem sviranja ova dva instrumenta se razlikuje, ali zvuk je sličan.

Za mene je divno to što mi ova dva instrumenta daju mogućnost da putujem i koncertiram po cijelom svijetu. Smatram to božijim darom. Sretan sam što su se ostvarili snovi koje sanjam otkako sam kao dječak počeo izučavati harmoniku.

Volim putovanja, ne mogu boraviti na jednom mjestu. Zato mi je i period lockdowna padao veoma teško, pogotovo što sam i sam bolovao, kao i svi članovi moje porodice. Srećom, to je iza nas. 

Sada kada se stvorila mogućnost putovanja, zaista sam zahvalan za svaki novi koncert.

Ovaj mjesec nastupam u Sarajevu, a već sljedeći dan u Moskvi, naredne sedmice u  Jerusalemu i Tel Avivu. Krajem mjeseca svirat ću u Londonu, a početkom decembra na Expo-u u Dubaiju" otkriva nam Mario Stefano Pietrodarchi. 

 Mario Stefano Pietrodarchi - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba:  Mario Stefano Pietrodarchi

NIkuda bez šala i kape

Već je treći put u Sarajevu, ali naš sagovornik kaže da mu ovaj grad ne može dosaditi. 

"Skupljam kape i na svakom svom putovanju kupim jednu. U svojoj ogromnoj kolekciji imam jednu koja mi je postebno draga. To je kapa u bojama bh. zastave - plavoj i žutoj. Rado je nosim jer Sarajevo imam u srcu", kaže. 

Govoreći o modnim dodacima, primjećujemo da na svojim koncertima često nosi šal oko vrata. Da li će tako biti i ovaj put, pitamo ga. 

"Obavezno! Za ovaj koncert planirao sam šal koji je dizajnirala poznata Quaranta Locatelli iz Napulja. Pošto sam na koncertu mahom u crnom, važno mi je da dodam malo boje. Zato su tu uvijek šal i čarape u boji. To je dio moje osobnosti, volim boje i mislim da svijet čine ljepšim", kaže Mario Stefano Pietrodarchi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije