Samostalna izložba "Trilogija": Kultna sarajevska dizajnerska grupa Trio izlaže radove u svom gradu

1
Radiosarajevo.ba
Samostalna izložba "Trilogija": Kultna sarajevska dizajnerska grupa Trio izlaže radove u svom gradu
Foto: Pop art Festival / Izložba dizajnerske grupe Trio

U okviru ovogodišnjeg Pop Art Festivala, Bosanski kulturni centar će 22. septembra biti domaćin izložbe "Trilogija" dizajnerske grupe TRIO.

Izložba "Trilogija" će sarajevskoj publici predstaviti preko trideset originalnih i reproduciranih naslovnih strana magazina, časopisa i novina, koje je grupa TRIO dizajnirala u periodu od 1988. do 1996.

Postavka je podijeljena u 3 segmenta, pa tako prvi od njih, pod nazivom "_April_92_December_96", čine originalne naslovnice ratnih izdanja časopisa Dani.

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Wake Up, Europe: "Mi smo srcem i dušom sada uz Ukrajince"

Wake Up, Europe: "Mi smo srcem i dušom sada uz Ukrajince"

Drugi segment naslovljen "_date_undefined" sačinjen je od reprodukcija naslovnica magazina Lica, Fantom slobode, Mladina i Dani, a koje su prema sadržaju, ali i dizajnerskom rješenju još uvijek aktuelne.

Treći segment  "_Alert!_"  prikazuje naslovnice kojima je TRIO na kritički način zabilježio neke od najvažnijih historijskih događaja s kraja 20. vijeka. 

Izložba se otvara u 22 sata, a u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, Adna Muslija, kustosica izložbe otkrila nam je zanimljiv detalj.

"Na otvaranju izložbe publici će se obratiti članovi grupe TRIO, Bojan i Dada Hadžihalilović, te književnik i suosnivač magazina Dani, Semezdin Mehmedinović", kazala je Muslija.

Ova postavka u svom totalitetu ističe radikalnost sadržaja naslovnica, te dovitljivost vizualnog
jezika kojim se taj sadržaj komunicira. Istovremeno, ukazuje na hrabrost i buntovnost s kojom
su ovi dizajneri kreirali vizualna svjedočanstva o važnim historijskim događajima. Bez autocenzure, u konstantnoj igri aproprijacije, sarkazma i društvene kritike, naslovnice grupe TRIO postavljaju se kao jedan od najznačajnijih primjera društveno-političke angažiranosti u bh. grafičkom dizajnu. 

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati svakim radnim danom od 9 do 19 sati, a izložba će biti postavljena do 1. oktobra.

O grupi TRIO

Grupu TRIO su 1985. godine osnovali svršeni studenti Akademije likovnih umjetnosti, Bojan Hadžihalilović, Dada Hadžihalilović i Lela Mulabegović Hatt. Isprva je ovaj dizajnerski trojac bio aktivan učesnik u izgradnji sarajevske punk i pop-art scene, prerastajući krajem 80-tih u jedan od najznačajnijih i najangažiranijih dizajnerskih brendova. Njihovo prvo nadaleko hvaljeno djelo bio je redizajn naslovnice čuvenog albuma Beatlesa 'Sergeant Pepper' za pop- rock grupu Plavi orkestar, koja je prodata u gotovo pola miliona primjeraka. Odatle je TRIO nastavio da kreira dizajn za brojne druge bendove, pozorišta i časopise o umjetnosti i kulturi.

Devedesetih godina, grupa TRIO nastavlja svoj rad, koristeći već prepoznatljiv dizajnerski stil da bi lokalnu i svjetsku javnost informisala o ratnih dešavanjima u BiH. Tako nastaje serija plakata i razglednica pod nazivom 'Pozdrav iz Sarajeva', koje su postale jedne od najreproduciranijih vizuala tokom i nakon rata. O djelovanju ove grupe pisali su The Independent, The Guardian, News Week, Art Press i mnogi drugi, dok su njihovi radovi bili izloženi na mnogim međunarodnim izložbama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije