Wake Up, Europe: "Mi smo srcem i dušom sada uz Ukrajince"

1
Radiosarajevo.ba
Wake Up, Europe: "Mi smo srcem i dušom sada uz Ukrajince"
Trio / "Wake up, Europe!"

Slike iz Mariupolja, Harkiva, Kijeva probudile su sjećanja na opsadu Sarajeva, ali i na načine kako su stanovnici glavnog grada Bosne i Hercegovine pružali otpor i kulturom.

Trideset godina poslije preživljavanja najduže opsade nakon Drugog svjetskog rata, iz Sarajeva šalju poruke podrške Ukrajini, prenosi Radio Slobodna Europa.

Bojan Hadžihalilović autor je plakata "Wake Up, Europe". Prije 30 godina pozivao je da svijet pomogne Bosni i Hercegovini da preživi. Danas to radi za Ukrajinu.

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

"Sam taj plakat govori neku tužnu simboliku. 'Wake Up, Europe!' 1992. Mi na neki način dajemo jedan vapaj. Tražimo da nam neko pomogne. Evo 2022. To se dešava u Ukrajini. Mi smo srcem i dušom sada uz Ukrajince, uz Kijevljane, uz sve one koji su, zapravo, napadnuti", rekao je ugledni bh. dizajner i predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu Bojan Hadžihalilović.

Hadžihalilović je prije više od tri decenije bio jedan od osnivača dizajnerskog studio - Design TRIO Sarajevo (zajedno sa Dalidom Hadžihalilović i Lejlom Mulabegović Hatt). Radovi grupe Trio i Fabrika su publicirani u magazinima: "Graphis", "Print", "How", "Step inside Design", "Life", "Newsweek, "The Face", "Creative Review", "Art Press", "Print", "Flash Art", kao i publikacijama "Anatomy of Design", "Innovative Promotions at Work", "The Design of Dissent", "Graphic Agitation II", "Evil doesn't live Here", "Political posters in Central and Eastern Europe 45-95", "Bound les Borders"…

Zajedništvo, stvaralaštvo, želja za životom i slobodom su, kaže Bojan, vrijednosti koje su ih održale tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine, koja je trajala 1425 dana.

Tokom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete.

"Mi, zapravo, u svakodnevnom praćenju onoga što se dešava u Ukrajini, sa bolom prepoznajemo sve te iste momente. Ali, jedna stvar je bitna. Svaki agresor, svaki zločinac će na kraju ili nestati s lica zemlje, ili biti izveden pred pravdu", poručio je Hadžihlilović.

U Hersonu, na jugu Ukrajine, pucano je i na demonstrante.

Za bosanskohercegovačku vajarku Almu Suljević, koja je te 5. aprila 1992. godine bila na mirovnim demonstracijama u Sarajevu, ove scene bude snažne emocije.

"Svaki rat je bolan, svaki rat je težak. I u svakom ratu, svaka žrtva ima ime, ima prezime, ima oca, ima majku, ima sina, ima unuka…Ima mnogo razloga da živi. A rat onemogućava da se taj život nastavi", izjavila je Suljević.

Ukrajincima je poručila da se oboružaju strpljenjem.

"Da misle jedni na druge. Da znaju da, bez obzira kako je velika i moćna jedna vojna sila odlučila da izvrši agresiju na njihovu zemlju, da nikada, nikada niko nije mogao da dobije rat samo zato što je veći", dodala je Suljević.

Za razliku od devedesetih, rat se danas vodi i na društvenim mrežama. Kao i tada, ni danas agresor ne želi da žrtve i svijet vjeruju svojim očima.

Tvrdnje o manipuliranim i lažnim snimcima, samogranatiranju, ubijanju svog stanovništva, pokušaj zatiranja istine su isti, prenosi portal Radiosarajevo.ba.

"Proći će, sve će proći, svako zlo prođe. Ali budite dobri jedni prema drugima. Nemojte se osvrtati na one koji hoće da od tog zla koje vas je snašlo da se napravi još veće zlo. Svijet posmatra, isto onako kako je posmatrao i zlo u Sarajevu, sa obećanjima, sa neki mrvicama nečeg što im se daje. Ne, ovdje treba biti konkretan. Zlu reći da je zlo i odgovoriti na to zlo, onako kako zlo to i zaslužuje", kazala je novinarka Edina Kamenica.

Autori Edib Bajrović, Dženana Halimović i Dževad Arnautović podsjećaju i na poruke proslavljenog bh. glumca Josipa Pejakovića s ulica Sarajeva te 1992. godine.

"Onaj civilizacijski kod koji nosi čovjek koji je sada protjeran, u milijunskom broju… Vidimo ta lica, vidimo tu nježnost kod tih žena i muškaraca. Vidimo tu neku posebnu borbu za slobodu. Nema niko pravo da gazi i dovodi u pitanju, poručio je Pejaković.

Mi im vjerujemo, poručuje Bojan Hadžihalilović za Radio Slobodna Europa.

"Postoje ljudi koji vam vjeruju i tačno znaju kroz šta vi prolazite. Zlikovci koji vas napadaju nemaju opravdanja zapravo da to rade. Na ovome plakatu ("Wake up, Europe") vidimo da je Europa, zapravo, uspavana ljepotica. Jer u naše vrijeme, ne samo da nam nisu dali da se branimo, nego su zaista i gotovo jedva činili nešto diplomatskim putem.

I nadam se da Kijevljani neće iskusiti onakvu opsadu, ali vjerujte i tada ćemo preživjeti. Oni koji su pravednici, oni nađu načina da prežive i da pokažu svijetu šta je prava strana", zaključio je Hadžihalilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije