George Soros: Napad na Ukrajinu podsjeća me na opsadu Sarajeva 1993.

11
A. S.
George Soros: Napad na Ukrajinu podsjeća me na opsadu Sarajeva 1993.
Foto: EPA-EFE / George Soros

O ruskoj invaziji na Ukrajinu oglasio se i multimilijarder George Soros, koji je istaknuo da ga ruski napad na Ukrajinu podsjeća i na opsadu Sarajeva iz 1993. godine.

"Hrabri Ukrajinci su sada na prvoj liniji i riskiraju svoje živote uslijed napada koji me podsjeća na opsadu Budimpešte 1944. i opsadu Sarajeva 1993.", poručio je Soros na Twitteru.

Multimilijarder je od prve rečenice napao Rusiju....

Oglasila se policija nakon tuče u garaži SCC-a: Ima i povrijeđenih i privedenih

Oglasila se policija nakon tuče u garaži SCC-a: Ima i povrijeđenih i privedenih

"Vidio sam kako se Ukrajina transformira iz propadajućeg dijela Sovjetskog Saveza u liberalnu demokraciju i otvoreno društvo. Suočila se s nebrojenim aktima ruske agresije, ali je ustrajala. Hrabri Ukrajinci su sada na prvoj crti bojišnice i riskiraju svoje živote u napad koji me podsjeća na opsadu Budimpešte 1944. i opsadu Sarajeva 1993. godine.

Važno je da oba transatlantska saveza (SAD, Kanada, Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo), ali i drugi narodi učine sve što je u njihovoj moći da podrže Ukrajinu u vrijeme egzistencijalne opasnosti.

Putinovi postupci su izravan napad na suverenitet svih država koje su nekada bile u Sovjetskom Savezu i šire. Rusija očito krši povelju Ujedinjenih naroda i mora snositi odgovornost.

Dopuštanje Putinu da uspije, poslat će poruku cijelom svijetu da će se nacije raspasti brutalnom silom. "Moramo biti uz Ukrajinu dok nas podržavaju", napisao je George Soros na Twitteru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije