Soroš tvrdi da EU prijeti raspad zbog virusa - i predlaže ovo kao rješenje

Hina
Soroš tvrdi da EU prijeti raspad zbog virusa - i predlaže ovo kao rješenje
Foto: EPA-EFE / George Soroš

Milijarder i filantrop George Soros istaknuo je danas da pandemija koronavirusa prijeti opstanku Europske unije te se u tom kontekstu založio za izdavanje europskih obveznica kako bi se pomoglo teško pogođenim zemljama poput Italije.

"Ako EU ne može to sada razmotriti, možda neće nadživjeti izazove s kojima se sada suočava", poručio je Soros u e-mail odgovoru na pitanja novinara. "To nije teoretska mogućnost. To bi mogla biti tragična realnost."

Soros je kazao da bi EU trebala imati kreditni rejting AAA za izdavanje takvih obveznica, zbog čega bi trebala imati ovlasti prikupljanja poreza da bi pokrila troškove obveznica.

"Porezi samo trebaju biti odobreni, ne trebaju biti implementirani", dodao je Soros.

Upitan o Brexitu, Soros je kazao da je posebno zabrinut zbog rasta euroskepticizma u Italiji: "Šta bi ostalo od Europe bez Italije? Relaksacija pravila o državnoj subvenciji, koja favoriziraju Njemačku, posebno su nepravedna prema Italiji, koja je već bila europski bolesnik, a potom i najpogođenija država COVID-om", rekao je Soros.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak su predložili osnivanje fonda od 500 milijardi eura za najteže pogođene regije i privredne sektore u EU. Pritom se, kako je naglašeno, radi o financijskoj pomoći, a ne kreditu. Europska komisija bi ovu svotu trebala financirati preko zajedničkih obveznica.

Francuska i Njemačka, čiji dogovori obično otvaraju put širim dogovorima u EU, predložile su da Europska komisija posudi i potroši novac u ime cijele EU i kao dodatak proračunu EU za razdoblje 2021.-2027. koji je već blizu jednog biliona eura. Tomu se protive fiskalno odgovornije, "štedljive" članice EU - Austrija, Nizozemska, Danska i Švedska. Austrijski kancelar najavio je da će navedene zemlje iznijeti svoj protuprijedlog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije