Izložba / Greetings from Sarajevo: Ratne razglednice i plakati ponovo pred Sarajlijama

07. 10. 2019. u 18:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 37

Greetings from Sarajevo 1993 - razglednice i plakati iz ratnog Sarajeva, među najdragocjenijim su umjetničkim djelima koja su nastajala tokom opsade.

Dvije decenije nakon završetka rata, publika u Sarajevu i brojni turisti imat će priliku ova djela vidjeti na izložbi "Pozdrav iz Sarajeva 1993" (Greetings from Sarajevo 1993") koja je danas otvorena u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

Umjetnički pozdrav iz grada pod opsadom: Ratne razglednice na izložbi u Sarajevu

Greetings from Sarajevo 1993 - razglednice i plakati iz ratnog Sarajeva, među najdragocjenijim su umjetničkim djelima koja su nastajala tokom opsade. Dada i Bojan Hadžihalilović i Lela Mulabegović Hatt, nekadašnji studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, činili su dizajnerski tim Trio koji je u drugoj polovici osamdesetih stekao ugled širom tadašnje Jugoslavije.

"Ta je izložba dosta bliska našem načinu života i komunikaciji. Trio je popularan i afirmativan, stoga smatramo da bi izložba pozitivno djelovala na naše učenike. Želimo im pokazati ideje na koje su došli u ratnom Sarajevu, te kakva je njihova reakcija bila u opsadnom stanju", rekla je ranije za Radiosarajevo.ba direktorica ove škole Elma Alić-Šobot.

Kako je navela Alić-Šobot, povod izložbe je želja za okupljanjem prijatelja i kolega želeći sačuvati od zaborava ova umjetnička djela i upoznati svoje učenike njima. 

Dada i Bojan Hadžihalilović: Dizajnerski pozdrav iz opsade

Dada i Bojan Hadžihalilović i Lela Mulabegović Hatt, nekadašnji studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, činili su dizajnerski tim Trio koji je u drugoj polovici osamdesetih stekao ugled širom tadašnje Jugoslavije. 

U opkoljenom Sarajevu, Trio je nastavio sa svojim umjetničkim radom, čega je rezultat bila kapitalna zbirku plakata i razglednica na kojima su bili prikazani redizajnirani simboli pop kulture 20. stoljeća predstavljeni iz brutalne ratne vizure.

Miljenko Jergović: Kako je sarajevski TRIO oslikao kraj Jugoslavije

Lejla Mulabegović Hatt danas živi i radi u Švicarskoj, dok su Dada i Bojan Hadžihalilović suosnivači i suvlasnici agencije Fabrika - Sarajevo, koja se bavi dizajnom, kompjuterskom grafikom, TV animacijom, produkcijom TV spotova i marketing komunikacijom.

KOMENTARI (1)