Ne propustite: Koncertni performans "Double Entendres" Adisa Sirbubala i Enisa Čišića

0
Radiosarajevo.ba
Ne propustite: Koncertni performans "Double Entendres" Adisa Sirbubala i Enisa Čišića
Foto: Pop art Festival / Koncertni performans „Double Entendres“ Adisa Sirbubala i Enisa Čišića

Koncertni performans "Double Entendres" u izvedbi pijaniste Adisa Sirbubala i vizuelnog umjetnika Enisa Čišića, a u sklopu 6. izdanja Pop Art Festivala – PAF2022, održat će se večeras, 21. septembra u Galeriji Bosanskog kulturnog centra, s početkom u 20 sati.

Za sve posjetitelje i posjetiteljke ovog događaja, bosanskohercegovački pijanista Adis Sirbubalo izvesti će kompozicije sa svog prvog solo albuma "Sevdah na distanci", kojeg čine tradicionalne i autorske kompozicije. Bosanskohercegovački vizuelni umjetnik Enis Čišić za ovu priliku kreirao je animacije koje će, sinhronizovane s muzikom Sirbubala i specijalnim svjetlosnim konceptom, oživjeti prostor Galerije BKC-a, te pružiti sofisticirano audio-vizuelno iskustvo.

Novi bend i novi album Vladimira Mićkovića i Adisa Sirbubala

Novi bend i novi album Vladimira Mićkovića i Adisa Sirbubala

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

"U svojoj muzičkoj karijeri nisam nikad radio ništa slično, te je upravo zbog toga ovaj performans veliki izazov za mene i za muziku koju komponujem za solo klavir. Također, ovo je jedinstvena prilika da vidim na koji način ljudi koji se bave drugim vrstama umjetnosti doživljavaju moju muziku", istakao je Sirbubalo.

"Zvuk mi je mnogo bitan. Slušajući muziku dok radim na crtežu ili pokretnoj slici, zvuk mi uvijek stvara određene prizore u glavi, koje onda aranžiram u procesu vizualizacije. Tempo je ono što određuje montažu slika, kao i dinamiku sekvence, te smatram da je upravo zbog ovoga zvuk uvijek povezan sa slikom. Ovaj performans će biti moja reakcija na Adisove kompozicije, proces oslikavanja muzike, improvizacija koju je najbolje doživjeti uživo u prostoru BKC-a", rekao je Čišić.

Ulaznice za ovaj događaj mogu se kupiti online putem sistema za prodaju ulaznica www.kupikartu.ba, kao i na svim prodajnim mjestima kupikartu.ba po cijeni od 15 KM.

Pored koncertnog performansa "Double Entendres", program 6. Pop Art Festivala – PAF2022 predstavit će dvije izložbe – kolektivnu izložbu mladih umjetnica i umjetnika odabranih
otvorenim pozivom 'Novi talasi' u Historijskom muzeju Sarajevo, i samostalnu izložbu "Trilogija" kultne sarajevske dizajnerske grupe Trio, u Galeriji Bosanskog kulturnog centra, kao i niz edukativnih radionica, panel diskusija na kojima će se diskutovati i dijeliti znanja i iskustva o svim postojećim rukavcima bh. umjetnosti, od kolijevke do najmodernijih tokova.

Pop Art Festival finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Biografija umjetnika

Adis Sirbubalo je rođen u Foči, školovao se u Sarajevu i Chicagu gdje je završio muzički koledž Columbia. U Americi je sarađivao sa muzičarima kao što su Eddie Gomez, Christian McBride i Chuchito Valdes. Jedan je od osnivača ansambla Halka, aktivni je član grupa Zoster i Sarajevo Jazz Guerilla, a kao multi-instrumentalista i aranžer sarađuje sa Dinom Merlinom. Živi i radi u Sarajevu, kao muzičar, aranžer i kompozitor, piše i muziku za film i TV.

Enis Čišić je vizuelni umjetnik koji je, radeći na mnogobrojnim projektima koji obuhvataju strip, ilustracije, film i teatar, stekao dugogodišnje iskustvo u reklamnoj i strip industriji. Sarađivao je sa velikim izdavačkim kućama poput Marvel Comics, za koju je do sada imao priliku crtati likove Iron Man-a, Spidermana, Kapetana Amerike i Hulka. Trenutno radi u produkciji video igara kao cinematic artist.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije