Izložba “Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941 - 1945” u Historijskom muzeju BiH

4
Radiosarajevo.ba
Izložba “Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941 - 1945” u Historijskom muzeju BiH
Foto: IRWIN / Grupa IRWIN

Jedna od najpoznatijih grupa savremene umjetnosti 20. stoljeća, IRWIN iz Slovenije, bit će predstavljena na izložbi koja se u četvrtak, 22. septembra 2022. otvara u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. 

Djelatnost IRWIN-a ponovno je u fokusu  javnosti nakon što je 20. avgusta ove godine preminuo umjetnik Roman Uranjek, jedan od njenih osnivača.

Izložba koju će publika u Sarajevu imati priliku da pogleda, nosi naziv "Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941 - 1945"

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Izložba je zajednički projekat Historijskog muzeja BiH, Muzeja savremene umjetnosti RS i grupe Irwin. Saradnja je započela 2018. godine, kada je ova izložba otvorena u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banja Luci. Nakon gostovanja u galeriji "Božidar Jakac" u Kostanjevici na Krki, Slovenija i Maxxi muzeju (Nacionalni muzej umjetnosti 21. stoljeća) u Rimu, izložba je stigla u Historijski muzej BiH, koji je i vlasnik kolekcije portreta narodnih heroja i heroina Drugog svjetskog rata.

Laibach će dobiti svoje mjesto u Historijskom muzeju u Sarajevu

Laibach će dobiti svoje mjesto u Historijskom muzeju u Sarajevu

Portreti su nastali između 1948. i 1952. godine - a radili su ih najznačajniji umjetnici/umjetnice tadašnje likovne scene. U svom karakterističnom maniru grupa Irwin, koristeći već postojeće portrete, koje inkorporiraju u masivne ramove, unikatno izrađene za svaki portret, daju novo značenje koje otvara mogućnosti za novu vrstu interpretacije i pogleda na naslijeđe iz doba socijalizma.

Još 2013. godine Historijski muzej BiH je započeo projekat pod nazivom "Restauracija u toku" i napravio istoimenu izložbu, na kojoj su predstavljeni portreti narodnih heroja sa svim oštećenjima, koja su nastala tokom rata 1992. - 1995. Javnost je pozvana da novčanim donacijama omogući restauraciju portreta.

Mnoge javne ličnosti, institucije, a i obični građani su učestvovali u akciji, želeći spasiti nacionalžno blago.

Narodni heroji Iz BiH na izložbi grupe IRWIN

Narodni heroji Iz BiH na izložbi grupe IRWIN

I grupa Irwin se priključila i zahvaljujući njihovoj donaciji mr. restauracije i konzervacije, Ajla Alijagić, je restaurirala tri djela slikara Ismeta Mujezinovića.

Izložba je u protekle četiri godine izazvala veliku pažnju domaće i međunarodne umjetničke scene. Njeno predstavljanje u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine zamišljeno je i  kao platforma za brojne prateće događaje.

Postavka fotografija
Foto: IRWIN - Postavka izložbe

Grupa IRWIN je osnovana 1983. godine i činila su je pet umjetnika: Dušan Mandič (Ljubljana, 1954.), Miran Mohar (Novo Mesto, 1958.), Andrej Savski (Ljubljana, 1961.), Borut Vogelnik (Kranj, 1959.) i nedavno preminuli Roman Uranjek (Trbovlje, 1961. - 2022.).<figure><img src="https://storage.radiosarajevo.ba/image/672935/871x540/18.jpg" alt="Postavka fotografija"><figcaption>Foto: IRWIN: Postavka fotografija</figcaption></figure>

Od početka svog osnivanja grupa izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama: Birds of a Feather, Akbank Art Center, Istanbul, 2006–07; Here Is Every, Muzej moderne umjetnosti (MOMA), 2008–09; Obećanja prošlosti, Centar Pompidou, Pariz, 2010; A Bigger Splash, Tate Modern, London; NSK Passport Office, Muzej moderne umjetnosti (MOMA), Manifesta, Genk, 2012.; NSK Državni paviljon Venecijanski bijenale, Ca’tron, NSK (Neue Slowenische Kunst), Od kapitala do prestonice, Museo Reina Sofia, Madrid 2017, itd.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije