Laibach će dobiti svoje mjesto u Historijskom muzeju u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Laibach će dobiti svoje mjesto u Historijskom muzeju u Sarajevu
0 / Laibach u ratnom Sarajevu
Na dan potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, kultni industrial bend Laibach održao je svoj historijski koncert u ratnom Sarajevu.

Danas, 22 godine nakon toga, grupa Laibach ponovo se priprema za svoj koncert u glavnom gradu BiH, koji će se 29. marta 2018 održati u Domu mladih. Europska turneja novoga albuma Also Sprach Zarathustra koja počinje 2. marta u Bolonji, a tokom koje Laibach nastupa u preko 20 gradova, završava 29. marta koncertom u Sarajevu.

Građani/ke Sarajeva, grad Sarajevo i Laibach imaju posebno snažnu vezu, koja se najviše ogleda kroz činjenicu da je Laibach jedan od izvođača koji je održao koncert u opkoljenom Sarajevu. Namjera je da se ta veza, upotpunjena djelovanjem umjetničkog kolektiva IRWIN, arhivira u sklopu stalne postavke Opkoljeno Sarajevo u Historijskom muzeju BIH.

Historijski muzej BiH, mjesto pamćenja različitih priča iz bosanskohercegovačke historije, radi na unaprijeđivanju stalne postavke Opkoljeno Sarajevo. Ova izložba je relevantna podloga i polje za bilježenje i arhiviranje priča o umjetnosti i kulturi pod opsadom. Pored jačanja domaće kulturne scene, u opkoljeno Sarajevo su dolazili brojni regionalni i internacionalni umjetnici

Sjećate li se ratnog natpisa NSK DRŽAVA SARAJEVO na zgradi Narodnog pozorišta?

To je vrijeme u kojem u Collegiumu Artisticumu izlaže grupa IRWIN, a u Narodnom pozorištu Sarajlije različitih generacija čekaju svoj NSK pasoš i pričaju o koncertu Laibacha. Datum ovog koncerta se poklopio sa datumom potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Bio je to historijski koncert! 

Tim povodom, iz Historijskog muzeja upućuju poziv svima koji se sjećaju ovog koncerta: 

"Novo gostovanje Laibacha u Sarajevu je povod da sa Historijskim muzejom BiH podijelite svoje iskustvo i da nam ispričate kako je bilo 1995. godine na koncertu.  Tragamo za NSK pasošima, fotografijama, predmetima, video zapisima i dobrim pričama – hvala Vam!"

 Vaše uspomene možete podijeliti na zvaničnoj FB stranici sarajevskog koncerta ili na kontakte Historijskog muzeja BIH: histmuz@bih.net.ba ili https://www.facebook.com/histmuzbih/

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije