Narodni heroji Iz BiH na izložbi grupe IRWIN

Radiosarajevo.ba
Narodni heroji Iz BiH na izložbi grupe IRWIN
Foto: MSU RS / Najava izložbe grupe IRWIN

Izložba "Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941 – 1945" jednog od najintrigantnijih, najplodonosnijih i najdugovječnijih umjetničkih kolektiva Istočne Evrope, slovenačke grupe Irwin bit će otvorena u banjalučkom  Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. 

Izložba je rezultat saradnje Historijskog muzeja BiH u Sarajevu i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, a njeno otvaranje najavljeno je za četvrtak 29. novembra u 19.00 sati. 

Grupa Irwin je za banjalučku izložbu izabrala portrete narodnih heroja, boraca i borkinja iz vremena NOB-a, koji se 80 godina čuvaju u depoima Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a naslikali su ih najznačajniji bosanskohercegovački umjetnici/umjetnice iz perioda socijalističkog realizma od 1948. do 1953. godine. 

U njihovom karakterističnom maniru grupa Irwin, koristeći već postojeće portrete koje inkorporiraju u masivne ramove, unikatno izrađene za svaki portret, ovim djelima u okviru umjetničkog projekta smišljenog posebno za Banjaluku, dat će novo značenje koje otvara mogućnosti za novu vrstu interpretacije i pogleda na nasljeđe iz doba socijalizma, ali istovremeno postavlja pitanje šta je umjetnost u BiH danas. 

Grupa Irwin je osnovana 1983. godine u Ljubljani pod nazivom „Rrose Irwin Sélavy“, a ime je uskoro skraćeno na „R Irwin S“. 1984. godine grupa je učestvovala u osnivanju većeg umjetničkog kolektiva poznatog kao „Neue Slowenische Kunst (NSK)“, unutar kojeg su djelovali kao predstavnici vizuelnih umjetnosti, pored muzičke grupe „Laibach“, pozorišne „Gledališče Sestara Scipio Našica“ i dizajnerskog odsjeka „Novi kolektivizam“. Ubrzo nakon osnivanja „NSK“-a, grupa je promijenila naziv u „Irwin“. Umjetnički kolektiv NSK obilježio je ne samo slovenačku umjetničku scenu osamdesetih nego se i afirmisao kao jedan od najvažnijih avangardnih pokreta u bivšoj Jugoslaviji. Grupa Irwin iza sebe ima impresivan broj svjetski relevantnih izložbi, izlagali su u gotovo svim vodećim evropskim i svjetskim muzejima i galerijama, uključujući i velike umjetničke manifestacije poput Manifeste u Rotterdamu i Ljubljani i Venecijanskom Bijenalu.

Njihova djela se nalaza u prestižnim svjetskim kolekcijama kao što su MoMA u Njujorku, Tate Modern u Londonu, Vanaabe Muzej u Ajndhovenu, Ludwig muzej i Albertina u Beču i mnogi drugi.

U okviru pratećeg programa izložbe, 30. novembra (petak) u 19:00 sati u MSURS biće održano predavanje prof.dr Miška Šuvakovića, jednog od autora tekstova kataloga izložbe o umjetničkom projektu Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina i razgovor sa članovima grupe Irwin.  Izložba će biti otvorena do 22. februara 2019. godine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije