Neue Slowenische Kunst Sarajevo: Sjećanje na koncert Laibacha 1995. godine

Fena
Neue Slowenische Kunst Sarajevo: Sjećanje na koncert Laibacha 1995. godine
Bosanskohercegovački fotograf Zoran Kanlić danas je na izložbi NSK Sarajevo u Historijskom muzeju BiH prvi put predstavio fotografije, koje su nastale prije 23 godine na koncertu grupe Laibach u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Fotografije su tek sada ugledale svjetlo dana jer ih je, kako kaže Kanlić, radio za svoju dušu kako je i inače fotografirao tokom čitave opsade Sarajeva.

"Ova izložba predstavlja podsjećanje na koncert koji je Laibach održao 1995. godine. Te godine, to je bilo kao da su marsovci sjetjeli u grad poslije svih strahota koje smo proživjeli", prisjetio se Kanlić.

Ovom prilikom, članovi Laibacha odlučili su da daju doprinos stalnoj postavci izložbe "Opkoljeno Sarajevo", u okviru koje su postavili ploču koja sadrži materijal o njihovoj posjeti Sarajevu.

"Na ovaj način smo valorizirali i dali mjesto koncertu Laibacha u historiji Sarajeva. To nije bio koncert koji je značajan samo za ljubitelje ove slovenske grupe, nego je i postao značajan za historiju grada budući da s tim koncertom Sarajevo izlazi iz rata i ulazi u mirodopski period", kazala je direktorica Historijskog muzeja Elma Hašimbegović.

Na otvaranju izložbe NSK Sarajevo veliki broj domaćih i stranih gostiju pozdravio je član Laibacha Ivan Novak ukazujući da je ova grupa 1995. godine stigla u glavni grad BiH na poziv Mirsada Purivatre "i njegove ekipe".

"Tako smo napravili dva koncerta, od kojih je prvi bio dan prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a drugi dva sata nakon potpisivanja tog sporazuma", rekao je Novak.

Za članove Laibacha veza sa Sarajevom je i danas značajna što će se, kako poručuju, vidjeti na večerašnjem koncertu u Domu mladih.

Oni su prije 23 godine insisitrali da Sarajevo ne dobije humanitarni koncert, već nastup u pravom Laibachovom stilu.

Ulaznica je bila izuzetno tražena, pa je interesovanje bilo toliko da je bočni ulaz u Narodno pozorište bio provaljen, jer su ljudi koji nisu uspjeli nabaviti kartu na taj način pokušali prisustvovati koncertu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije