Predstave / "Romska bajka" u bašti Ćorovića kuće u Mostaru

17. 05. 2022. u 15:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Srpsko prosvjetno kulturno društvo "Prosvjeta" Mostar i ove godine organizuje manifestaciju "Maj u bašti Ćorovića kuće" koja publici nudi mnoštvo zanimljivih kulturno-umjetničkih sadržaja u jedinstvenom ambijentu bašte u kojoj su stvarali Aleksa Šantić i Svetozar Ćorović.

Mostarski teatar mladih dugi niz godina sarađuje sa "Prosvjetom" i dio je i ovogodišnjeg projekta "Maj u bašti Ćorovića kuće".

Večeras, 17. maja, publici sa početkom u 19 sati nudimo četvrtu izvedbu predstave "Romska bajka".

Predstava je nastala na osnovu dramatizacije romskih legendi koju je uradila Ljubica Ostojić. U predstavi igraju: Sara Kljajić, Emana Tabaković, Ajla Džiho, Almedina Mukabel, Ali Kamer Aksoy, Dino Gluhović, Haris Pašić, Teo Sandžaktar i Adnan Bratić, a predstavu je režirao Sead Đulić.

Predstava kroz svijet legendi otkriva nepoznatu kulturu Roma i ruši brojne predrasude prema njima, ukorijenjene u našem društvu.

Cilj ove predstave je upoznati, prije svega mlade ljude, sa kulturom, običajima, porijeklom i slično najbrojnije nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini i time doprinijeti njihovom boljem razumijevanju.

Predstava istovremeno razotkriva i naše neznanje i nepoznavanje ljudi koji žive tu, oko nas, što u suštini jeste izvor predrasuda i stvaranja stereotipa koje kao mit prenosimo sa generacije na generaciju.

Predstava to razotkriva i poučava nas o bogatoj tradiciji i kulturi Roma.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA