"Romska bajka" u bašti Ćorovića kuće u Mostaru

0
Radiosarajevo.ba
"Romska bajka" u bašti Ćorovića kuće u Mostaru
Foto: SPKD Prosvjeta Mostar / Sa predstave Romska bajka

Srpsko prosvjetno kulturno društvo "Prosvjeta" Mostar i ove godine organizuje manifestaciju "Maj u bašti Ćorovića kuće" koja publici nudi mnoštvo zanimljivih kulturno-umjetničkih sadržaja u jedinstvenom ambijentu bašte u kojoj su stvarali Aleksa Šantić i Svetozar Ćorović.

Mostarski teatar mladih dugi niz godina sarađuje sa "Prosvjetom" i dio je i ovogodišnjeg projekta "Maj u bašti Ćorovića kuće".

Večeras, 17. maja, publici sa početkom u 19 sati nudimo četvrtu izvedbu predstave "Romska bajka".

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Predstava je nastala na osnovu dramatizacije romskih legendi koju je uradila Ljubica Ostojić. U predstavi igraju: Sara Kljajić, Emana Tabaković, Ajla Džiho, Almedina Mukabel, Ali Kamer Aksoy, Dino Gluhović, Haris Pašić, Teo Sandžaktar i Adnan Bratić, a predstavu je režirao Sead Đulić.

Predstava kroz svijet legendi otkriva nepoznatu kulturu Roma i ruši brojne predrasude prema njima, ukorijenjene u našem društvu.

Cilj ove predstave je upoznati, prije svega mlade ljude, sa kulturom, običajima, porijeklom i slično najbrojnije nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini i time doprinijeti njihovom boljem razumijevanju.

Predstava istovremeno razotkriva i naše neznanje i nepoznavanje ljudi koji žive tu, oko nas, što u suštini jeste izvor predrasuda i stvaranja stereotipa koje kao mit prenosimo sa generacije na generaciju.

Predstava to razotkriva i poučava nas o bogatoj tradiciji i kulturi Roma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije