Susreti / Članovi komisije za ljudska prava razgovarali sa predstavnicima romske mreže

04. 04. 2022. u 14:28:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lazar Prodanović i članovi Zajedničke komisije Zlatko Miletić i Mirjana Marinković-Lepić razgovarali su danas sa predstavnicima Ženske romske mreže o položaju žena Romkinja u bh. društvu. 

Razgovaralo se i o njihovoj političkoj participaciji i učešću u radu u vijećima nacionalnih manjina na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka, koji je organiziran povodom kampanje „Mjesec dana ženskog romskog aktivizma“, istaknuta je činjenica da su pripadnice romske nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini izložene dvostukoj diskiriminaciji i to, kako je naglašeno, i kao žene i kao pripadnice romske etničke skupine.

S tim u vezi, konstatirano je da se u takvom ambijentu društvene isključenosti Romkinje susreću sa brojnim problemima koji se ogledaju u ograničenom pristupu obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti, nasilju u porodici, kao i u maljoljetničkim brakovima i prisilnom prosjačenju.

Rečeno je da je participacija žena romske nacionalnosti u političkom životu na veoma niskom nivou, a da, kako je rečeno, još uvijek ne postoji politička volja za uklanjanjem diskriminatornih odredbi koje su sadržane u Ustavu i Izbornom zakonu BiH.

Gošće su tokom razgovora prezentirale određene segmente Platforme za unaprjeđenje prava i položaja Romkinja u Bosni i Hercegovini. Kako je rečeno, dokument u čijoj su izradi osim Ženske romske mreže, učestvovala i neka druga slična udruženja i nadležne institucije, predstavlja zagovarački instrument za prava Romkinja na domaćem i međunarodnom nivou, te predstavlja konkretan doprinos politici anticiganizma i suzbijanja diskriminacije romskih žena u bh. društvu.

Učesnici sastanka složili su se oko toga da izrada strateških dokumenata i akcionih planova za Rome i Romkinje u budućnosti treba biti u skladu sa revidiranom Strategijom Bosne i Hercegovine za rješavanje pitanja Roma u BiH, kao i da treba uvesti obavezni monitornig provođenja svih planova i aktivnosti.

Čestitajući gošćama predstojeći Svjetski dan Roma, članovi Zajedničke komisije kazali su da će, u okviru svojih nadležnosti, nastaviti da rade na afirmaciji prava i boljem položaju pripadnica ove najbrojnije nacionalne manjine u BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: Romi mreža sastanak

NEMA KOMENTARA