Šta će biti sa romskim naseljem u Velikoj aleji na Ilidži

8
L.S.
Šta će biti sa romskim naseljem u Velikoj aleji na Ilidži
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Romsko naselje na Ilidži

Romsko naselje u Velikoj aleji na Ilidži u Sarajevu uskoro bi trebalo da bude srušeno, a njegovi stanovnici iseljeni. No, da li će do toga doći? 

Dervo Sejdić, predsjednik Udruženja "Kali Sara – Romski informativni centar" prethodno je sazvao pres konferenciju i kazao  kako niko nije protiv uklanjanja baraka, ali da alternativnog smještaja nema. 

S druge strane načelnik sarajevske Općine Ilidža Nermin Muzur kazao je za Radiosarajevo.ba da romsko naselje neće biti uklonjeno, niti njegovi stanovnici iseljeni.

"Romi su naše komšije i ja sam svjestan njihovog problema. Gospodin Sejdić prije nego je sazvao konferenciju za medije trebao je kontaktirati Općinu Ilidža. Mi nećemo rušiti ništa, dok se ne pripremi adekvatan smještaj. Imamo dvije ili tri lokacije na kojima pokušavamo da iznađemo rješenje i vjerovatno ćemo ići u gradnju nekih malih kućica ili postavljanja kontejnera", rekao je Muzur za Radiosarajevo.ba.

U tom naselju živi prema evidenciji Općine Ilidža 51 porodica. 

Načelnik Muzur je istakao da će na novoj lokaciji biti obezbijeđeni voda i struja, dakle normalni uslovi, za razliku od onih u kojima se u romskom naselju na Ilidži živjelo posljednjih godina.

"Mi smo budžetom Općine Ilidža izdvojili 100.000 KM sredstava za rješavanje ovog problema i dodatnih 25.000 KM za jednu porodicu koja je u problemu. Želim istaći da ovi ljudi nisu prepušteni sebi, naš inspektor ih je obišao i oni već prave nove barake u vodozaštitnoj zoni, prave deponiju, zamolili smo ih da to ne rade, a smještaj će dobiti", tvrdi Muzur.

Naglasio je i kako je i prije napravljeno desetak stanova za rome, ali su oni to devastirali i napustili. 

"Ja ću sve uraditi da im olakšam, kontaktirao sam i Dervu Sejdića da mu objasnim kad već on nije htio kontaktirati općinu Ilidža i informisati o ovom pitanju", kazao je Muzur. 

Prema riječima stanovnika ovog naselja, uklanjanje improvizovanog smještaja naredila je lokalna inspekcija.

"Čuli smo da je načelnik rekao da će nas smjestiti negdje, prije su nas slagali, obećavali ali ništa, 11 godina smo ovdje, imam sedmero djece", priča Alma Seferović, jedna od žena koje žive u ovom naselju 

Taođer Senada Seferović, jedna od stanovnica ovog naselja istakla je kako brine o 14-tero djece.

"Odavde ni živa ni mrtva ne idem, nemam gdje otići, želim da mi daju stan, jedino mogu pred općinu šator da stavim", kazala je Seferović. 

Fotoreporter Radiosarajevo.ba obišao je danas ovo naselje, fotografije najbolje pokazuju u kakvom stanju se nalazi naselje i u kakvim groznim uslovima žive romi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije