Džaferović: Migranti ne smiju biti smješteni u naseljenim područjima

Radiosarajevo.ba
Džaferović: Migranti ne smiju biti smješteni u naseljenim područjima
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Šefik Džaferović

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je nakon sjednice kazao da su razgovarali o rješavaju pitanju migranata.

Zadužili smo Vijeće ministara BiH da se pojačaju kapaciteti naših policijskih snaga.

"Danas se ne može vršiti vraćanje migranta njihovim zemljama, sve dok se ne potpišu ugovori sa tim zemljama. Danas smo obavješteni da je Pakistan pristao na ovo. Predsjedništvo je odlučilo da se smještaj za migrante mora izmjestiti iz naseljenih mjesta. Zaduženo je da VM BiH iz budžeta BiH izdvoji pet miliona maraka iz budžeta za ovo pitanje", kazao je Džaferović.

On se osvrnuo i na pitanje koje je Dodik problematizirao o izborima odnosno uključivanju agencije koja bi samo radili kao ispomoć CiK-u i drugima.

"Ovakva odluka je interes svih, jer želimo dai mamo sigurnost u izbornom procesu i ovaj angžaman je predviđen upravo zbog toga", rekao je Džaferović.

Na komentare i izjave iz Srbije Džaferović je ponovo postavio pitanje "Da li je u skaldu sa Dejtonskim sporazumom, da Srbija unosi dio BiH u svoju strategiju sigurnosti. Budući da taj odgovor nisam dobio, nema potrebe da išta komentarišem. Jedino mogu reći mi ne tražimo od ikoga da bude naš sluga, niti ćemo mi ikada biti ičiji sluga".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije