Predsjedništvo BiH usvojilo budžet

Radiosarajevo.ba
Predsjedništvo BiH usvojilo budžet
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Predsjedništvo BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj vanrednoj sjednici usvojilo budžet institucija BiH za 2020. godinu. 

Prijedlog budžeta, uputilo je Vijeće ministara BiH sredinom sedmice, a sjednici je prisustvovao i Zoran Tegeltija predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

Sada će budžet biti upućen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH na usvajanje.

Kako je ranije rekao ministar finansija Vjekoslav Bevanda na budžet se čeka kako bi se riješila akutna pitanja poput migrantske krize i ispunjava uvjeta za priduživanje Evropskoj uniji.

"U budžetu je zadržan budžetski okvir kakav je bio, urađene su uštede na svim mogućim pozicijama, izuzete su samo sigurnosne agencije", pojasnio je Bevanda. 

Potvrdio je i da plaće, odnosno budžetska osnovica za plaće nije povećana, nego je u pitanju usvajanje zakona koji tretira plaće vojnika u Oružanim snagama BiH, a tu je i puna primjena Zakona o policijskim službenicima te je povećana stavka za topli obrok koji je povećan za dvije KM. 

Na stavci Centralne izborne komisije (CIK) BiH uvrštena je pozicija od 4.227.000 KM za održavanje Lokalnih izbora 2020. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije