Đikić: Gosti iz Srbije i BiH sad su važni Hrvatskoj, HDZ će pretrpjeti štetu

F. V.
Đikić: Gosti iz Srbije i BiH sad su važni Hrvatskoj, HDZ će pretrpjeti štetu
FOTO: Arhiv / Ivica Đikić

Ugledni hrvatski novinar i pisac Ivica Đikić u izjavi za Radiosarajevo.ba je komentirao odluku vlasti Republike Hrvatske o ponovnom uvođenju samoizolacije za građane Bosne i Hercegovine koji ulaze u Hrvatsku.

Odluka je, podsjetimo, izazvala žestoke reakcije u javnosti, a bh. intelektualci jučer su pozvali na uzvraćanje recipročnih mjera Hrvatskoj.

"Moje je uvjerenje da je Hrvatska pooštrila granični režim prema Bosni i Hercegovini te Srbiji zaista zbog toga što je nagli porast broja zaraženih u Hrvatskoj u najvećoj mjeri povezan s ulaskom ljudi iz ovih dviju država", kazao je Đikić.

COVID-19 / Ko ipak neće morati u samoizolaciju nakon što iz BiH uđe u Hrvatsku

Upitan o tome da li bi ova odluka mogla imati veze sa skorim izborima u Hrvatskoj, Đikić je isključio takvu mogućnosti.

"Ne vidim kakvu bi korist od toga mogla imati aktualna HDZ-ova vlast na izborima 5. srpnja, ali vidim da sad trpi ozbiljnu štetu. Napali su ih, naime, turistički radnici iz Dalmacije, jer su im gosti iz Srbije i Bosne sad nasušno važni", pojašnjava.

Štaviše, napala ih i desnica u Hrvatskoj.

"S optužbom za maćehinski odnos prema bosanskohercegovačkim Hrvatima koji, unatoč hrvatskom državljanstvu, nisu privilegirani u odnosu na druge građane BiH prilikom ulaska u Hrvatsku", zaključio je Đikić.

Davor Božinović, šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, izjavio je kako je odlučeno da se uspostavi poseban režim za građane naše države, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije. Naime, uvodi se 14 dana karantene (samoizolacije) za sve one koji u Hrvatsku budu dolazili iz navedene četiri države, bez obzira na državljanstvo.

Te osobe će biti dužne boraviti u samoizolaciji 14 dana. Obaveza se ne primjenjuje na one koji tranzitiraju kroz navedene zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije