Vijenac i minuta šutnje: Dan sjećanja na romske žrtve holokausta

Radiosarajevo.ba
Vijenac i minuta šutnje: Dan sjećanja na romske žrtve holokausta
Foto: AA / U Spomen području Donja Gradina obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta

U Spomen području Donja Gradina danas je obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta, a polaganjem vijenaca i minutom šutnje odata je počast romskim žrtvama.

Cvijeće su položili predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Odbora za Rome pri Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, izaslanici člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, OSCE-a, udruženja Roma iz Bosne i Hercegovine,  a profesor Bajram Haliti i kustos Spomen područja Donja Gradina održali su historijski čas.

Indira Bajramović, direktorica Udruženja žena Romkinja "Bolja budućnost" grada Tuzla, organizacije koja je vodeća u Ženskoj romskoj mreži, koja je organizovala današnji skup treću godinu istakla je da joj je zadovoljstvo vidjeti da se danas okupilo više Roma i Romkinja nego prošle godine, a posebno mladih koji treba da čuju šta se desilo njihovom narodu i upoznaju se sa istorijom. Dodala je da će se potruditi sa sljedeće godine bude još više ljudi na odvanju počasti jer je to najmanje što mogu uraditi za žrtve.

U Spomen području Donja Gradina obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta - undefined

Indira Bajramović

Podsjetila je da se u podacima o stradanju u Jasenovcu i Donjoj Gradini navodi da je ubijeno 40.000 Roma, a da je 20.000 odvedeno u Auschwitz gdje su ubijeni na najmonstruozniji način.

"Mislim da treba da se sve žrtve spominju da se ne zaboravi i to i jeste cilj - da se ne ponovi nikada i nikome", rekla je Indira Bajramović i dodala "svaka žrtva je žrtva vrijedna pažnje i zaslužna da joj se oda  počast na bilo kakav način".

Mujo Fafulić, predsjedavajući Odbora za Rome pri Savjetu ministara BiH rekao je da su došli da ožale romske žrtve koje su u Drugom svjetskom ratu stradale od fašista.

"Pozivamo sve one koji su odgovorni za ovaj genocid nad romskom populacijom na iskupljenje", kazao je Fafulić.

Dodao je da će svake godine dolaziti da ožale žrtve.
U Spomen području Donja Gradina obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta - undefined

U Spomen području Donja Gradina obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta

"Međutim oni koji nose odgovornost onoga što se uradilo, što se dseilo romskoj populaciji, nisu danas tu i nisu bili tu prethodnih godina i nadam se da će u budućnosti pokazati na taj način dobru volju za iskupljenjem", rekao je Fafulić.

Savjet Evrope je na inicijativu romskih organizacija odredilo 2. august kao Dan sjećanja na 2.897 ubijenih Roma u toku jednog dana u koncentracionom logoru Auschwitz 1944. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije