Predstavljena knjiga Esnefe Smajlović-Muhić: Donosi trideset svjedočenja žena Srebrenice

2
Fena
Predstavljena knjiga Esnefe Smajlović-Muhić:  Donosi trideset svjedočenja žena Srebrenice
Foto: Fena / Predstavljena knjiga "Ono što ostaje"

Ono što ostaje naziv je knjige posvećene ženama Srebrenice i Podrinja, autorice Esnefe Smajlović Muhićkoja je predstavljena u utorak, 9. januara, u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

O tom za historiju važnom djelu govorili su profesorica na Fakultetu političkih nauka Sarajevo Fahira Fejzić Čengić, doc. dr. Mersada Nuruddina-Agović te akademik Emir Ramić putem video linka.

Da je datum promocije, 9. januar izabran planski naglasila je autorica Smajlović Muhić, istaknuvši da je to dan kada je započela agresija na Bosnu i Hercegovinu te dan kada je odlučeno da se jedan narod - Bošnjački istrijebi.

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Knjiga obuhvata 30 priča žena Srebrenice i Podrinja o njihovim traumatičnim iskustvima rata i tragičnim sudbinama.

"Knjiga je rezultat dvogodišnjeg istraživačkog rada i u njoj je prikazana poetika svjedočenja 30 profila žena Srebrenice i Podrinja, 30 tragedija, 30 sudbina. Bilo je iscrpljujuće i teško slušati te priče supruga, sestara i majki. S druge strane, poznavajući neke od nih, a i one su poznavale mene, poštovala sam njihov trud jer su po ko zna koji put smogle snage da ispričaju svoju ličnu tragediju ", navela je ona.

Predstavljena knjiga

Kaže da su joj neposrednim svjedočenjem majke Srebrenice i Podrinja ukazale povjerenje i u tome im je posebno zahvalna, jer za nju to predstavlja nešto posebno veliko i značajno.

"Posebno me je dojmilo što je svaki novi susret s mojim sagovornicama za mene bio pokazatelj snage i hrabrosti bosanske žene. Važna mi je činjenica da su neke majke odlučile da progovore, koje su željele da govore o svojoj djeci, a s druge strane važan je značaj pisanog traga i jačanje njihove svijesti", objasnila je.

Esnefa Smajlović Muhić smatra da se iz knjige može izvući mnogo poruka i pouka, a jedna od najznačajnijih jeste istina.

"Čitaoci knjige treba da spoznaju istinu iz ovih autentičnih svjedočenja jer bez istine nema ni budućnosti", zaključila je autorica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije