Predstavljanje knjige 9. januara: Srebreničanka Esnefa Smajlović-Muhić i 'Ono što ostaje' u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Predstavljanje knjige 9. januara: Srebreničanka Esnefa Smajlović-Muhić i 'Ono što ostaje' u Sarajevu
Foto: Kolaž / Ono što ostaje, Esnefa Smajlović Muhić

Promocija knjige Ono što ostaje, autorice Esnefe Smajlović Muhić, biti će održana u utorak 9. januara u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića s početkom u 12 sati.

"9. januara 1992. godine počeo je genocid nad Bošnjacima. Glas žena Srebrenice i Podrinja značajan je jer su svojom borbom za istinu i pravdu obilježile jedan dug period nakon završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu i ta borba se nastavlja i danas u vrijeme izlaska ove knjige.

U knjizi je prikazana autentična poetika svjedočenja trideset profila žena Srebrenice i Podrinja njihovih trideset tragedija", saopćila je autorica.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Promotori knjige su: akademik Emir Ramić, prof. dr. Fahira Fejzić - Čengić, doc. dr. Mersada Nuruddina – Agović, a moderator je Alma Hadžić.

U knjizi Ono što ostaje prikazano je autentično svjedočanstvo trideset žena Srebrenice i Podrinja, trideset tragedija, trideset sudbina. Slušajući njihove lične tragedije skoro da se svakom čini nezamisliv život kakav one žive poslije takvih i tolikih gubitaka. One su ipak tu, među nama, nastavljaju svoje živote onako kako moraju i ne traže ništa više osim istine i pravde.

Ono što ostaje: Objavljena knjiga o životu žena Srebrenice i Podrinja

Ono što ostaje: Objavljena knjiga o životu žena Srebrenice i Podrinja

"Bez umjetničkog rada Esnefe ta veličanstvena borba za istinu i pravdu bi bila siromašnija. Poetika svjedočenja trideset profila žena Srebrenice i Podrinja, autorice Esnefe Smajlović-Muhić je autentični, arhaični govor majki Srebrenice i Podrinja, govor koji svjedoči da genocid u Srebrenici nije uradio jedan ili nekoliko zločinaca. Esnefina poetska svjedočenja imaju važnu ulogu jer šalju poruku da se ne smije šutjeti, da se moramo boriti za prava, istinu i pravdu", zapisao je o knjizi akademik Emir Ramić.

Inače, Esnefa Smajlović-Muhić autorica je sljedećih izdanja:

  • Život prije i poslije Srebrenice (2018-2019), prvo izdanje i drugo izdanje
  • Life before and after Srebrenica (2018), englesko izdanje
  • Majka Hatidža (2020)
  • Srebrenitsa Öncesi ve Sonrasinda Hayat (2020), tursko izdanje
  • Ono što ostaje (2022)

Esnefa Smajlović-Muhić je Srebreničanka koja je na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu imala 19 godina. 

U genocidu su joj ubijeni dedo Osman, njegovi sinovi Omer i Jusuf, unuci Samedin i Fahrudin, dedina braća Atif i Abid, dedini bratići Mešan, Smajo, Halid,Mustafa, Senahid, dedini amiđići, sestrići, moje dajdže, dajdžići, tetići i tako redom... oca Omera su pronašli na području Bratunca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije