Snažna himna protiv svih oblika netolerancije: Balet "Romeo i Julija" kao sjećanje na Boška i Admiru

0
N. Ć.
Snažna himna protiv svih oblika netolerancije: Balet "Romeo i Julija" kao sjećanje na Boška i Admiru
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Davide Bombana

U Narodnom pozorištu Sarajevo, u srijedu 29. marta premijerno će biti izvedena predstava baleta "Romeo i Julija" na muziku Sergeja Prokofijeva i koreografa Davida Bombane. Publika će imati priliku pogledati savremeni balet sa specifičnim izrazom i zahtjevnim scenskim pokretima.

Tim povodom, danas je u Narodnom pozorištu Sarajevo održana press konferencija u kojoj su se medijima obratili veliki stručnjaci koji su uz zajedničke snage radili na ovom baletu, a to su: Dino Mustafić, Davide Bombana, Evegeny Gaponko, Minodora - Alice Nescea, Boris Vidković, Nataša Gaponko i Tamara Ljubičić.

Direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić je baletnu predstavu "Romeo i Julija" uporedio sa Sarajevom i dešavanjima proteklih godina kako u BiH tako i šire. 

Pao je novi snijeg. Evo kakvo će vrijeme biti do subote, i gdje se u BiH očekuje promjena vremena

Pao je novi snijeg. Evo kakvo će vrijeme biti do subote, i gdje se u BiH očekuje promjena vremena

"Ponosan sam što najavljujemo našu prvu ovosezonsku baletnu premijeru. Velika nam je čast da ponovo ugostimo pravog prijatelja Narodnog pozorišta Sarajevo, Davide Bombanu i njegovu asistenticu Alice. "Romeo i Julija" je velika univerzalna priča koja već stoljećima bira gledaoce širom svijeta. Ne postoji kultura koja ih nije izvela, ne postoji forma u kojoj se ta velika priča nije predstavila. Ono što sam ja vidio na probma, dolazi do umjetničkih doživljaja kao kada osjetite moć ljubavi koja ruši sve svjetove mržnje, distance i nasilja. Na neki način, to je pravi sarajevski "Romeo i Julija", priča u kojoj se koreograf na neki način obraća svima koji su u proteklim stoljećima i desetljećima sa ljubavlju i tolerancijom pružali otpor nekada jačim silama destrukcije, zla i netrepeljivosti. Ova baletna predstava može biti svevremenska, aktuelna i društveno angažovana, što mene kao upravnika pozorišta mnogo usrećuje. Moram istaći da je veliko zadovoljstvo gledati soliste koji uz velike poteškoće koje su ih pratile proteklih godina sa novim snagama u simbiozi stvaraju veliku prestavu na renomeu onoga što je nekada i bio sarajevski balet", poručio je direktor Mustafić.

Pripreme baletnog ansambla NPS uoči premijere baletne predstave "Romeo i Julija“

Pripreme baletnog ansambla NPS uoči premijere baletne predstave "Romeo i Julija“

Nakon direktora Mustafića, riječ je dobio umjetnički direktor baleta NPS Evgeny Gaponko koji je istakao koliko bitnu ulogu ima koreograf Bombana za njihov ansambl. 

"Nakon dugo vremena uspjeli smo ponovo vratiti velikog umjetnika Davide Bombanu. Članovima našeg ansambla je zaista velika čast što je ponovo tu, a sjetimo se i da nam je posvetio baletnu predstavu "Mare Nostrum". Da je zaista aveliki profesionalac, opet nam je to potvrdio. Naš ansambl se maksimalano potrudio, jer ovaj put na scenu dovodimo čuveni klasik "Romeo i Julija", kroz savremeno čitanje i pokret. Nadam se da će ova premijera donijeti veliki uspjeh. Meni je jako drago što gospodin Bombana na naš ansambl ostavlja toliko veliki utisak da nam daje dodatnu inspiraciju da idemo dalje", rekao je Gaponko. 

Zatim se obratio koreograf Davde Bombana koji je Šekspirovu priču o Romeu i Juliju uporedio sa sarajevskim Boškom i Admirom.  

Josip Pejaković: Bosanac mora biti daleko najbolji da bi mu priznali prosječnost

Josip Pejaković: Bosanac mora biti daleko najbolji da bi mu priznali prosječnost

"Veliko mi je zadovoljstvo ponovo se vratiti u Sarajevo. Ovaj put, situacija je malo drugačija, nije kao ona na predstavi "Mare Nostrum". Kada sam se počeo baviti sa predstavom "Romeo i Julija", jednim klasikom, moram naglasiti da sam u cijelu priču uključio velike umjetnike. Odlučio sam se upustiti u ovaj posao, izazovno mi je, jer ako su mogli veliki majstori zašto ne bih mogao i ja. Pokušao sam dati odgovor na drugi način, ne da se bavimo istom estetikom koja je već prikazivana na scenama, već da se vratimo u srž samog zapleta ove priče. Okrenuo sam se stvarnom svijetu, a ne onom kada je vladao stepen netolerancije. Samim zapletom dvije potpuno različite porodice, dolazimo u nove momente u kojima pokušavam sve to svesti u moderni koncept. Ovo je poziv, vapaj protiv svih nasilja i nevinih smrti. Šekspir kreće od renesansnog perioda. Prisjetimo se samo Sarajeva i priče o Bošku i Admiri, koja je bila inspiracija isto kao i Romeo i Juija, priča u kojoj se par suočava sa neprivatanjem i nerazumjevanjem, pa na kraju gine. Poruka je ista, a to je protivljenje toleranciji i nasilju, a kroz ovu baletnu predstavu sam smanjio stepen pantomime i sve iskazao kroz pokret koji su ovi plesači izrsno uvježbali", zaključio je Bombana. 

Mindora - Alice Nescea, asisetnica Davide Bombane, iznenađena ponovnim pozivom pohvalila je članove baletnog ansambla na jako dobroj suradnji. 

Iz Narodnog pozorišta uputili zahvalnicu ministru Avdiću

Iz Narodnog pozorišta uputili zahvalnicu ministru Avdiću

"Mnogo sam se obradovala što sam opet u Sarajevu. Najviše se zahvaljujem Davide Bombani, mom dugogodišnjem saradniku, sa kojim se razumijem jako dobro, a htjela sam i na ovoj predstavi biti uz njega. Za ovu predstavu bilo je mnogo proba i vježbi, igrači su izvrsni i otvoreni za sve novo što dolazi. Mislila sam da su samo posvećeni klasičnom baletu, ali zavarala sam se jer oni zaista jako dobro plivaju i u "novom pokretu". Jako smo dobro surađivali, i u kratko vrijeme savladali dosta teških pokreta, za koje ja lično smatram da svaki baletni ansambl mora imati kako bi napredovao", kazala je Nescea. 

Uloga Romea, u ovoj predstavi pripala je Borisu Vidakoviću, koji se ovim putem pozvao publiku da dođe na premijeru predstave u što većem broju. 

"Moram se zahvaliti kolegama na izvrsnoj saradnji posljednja dva mjeseca, kao i koreografu Bombani i njegovoj asistentici Alice, koji su uvijek tu uz nas i izražavaju se tako kao da su oni dio nas ili da smo mi kao ansambl dio njih. Što se tiče predstave, sve je više manje rečeno, a moje je da pozovem publiku da dođe u što većem broju i da uživa u premijeri naše predstave - poručio je Vidaković. 

Premijerno izvedena opereta Orfej u podzemlju, uz sjajne ansambalske i solističke izvedbe

Premijerno izvedena opereta Orfej u podzemlju, uz sjajne ansambalske i solističke izvedbe

Tu su i dvije solistkinje, dvije Julije, čiju ulogu igraju nagrađivane dame Tamara Ljubičić i Nataša Gaponko.

"Presretna sam što je Davide ponovo sa nama, i što ponovo sarađujemo. Ovaj put smo radili predstavu "Romeo i Julija" kao jedan klasičan Šekspiovski stil, koji se nadopunjuje sa nekoliko vrlo važnih elemenata, a to su religijske, kulturološke, i etničke različitosti. Ova predstava jeste jedna snažna himna protiv svih oblika netrepeljivosti. Zadnja dva mjeseca su za naš ansambl bila mnogo intezivna. Kao umjetnici na sceni dali smo maksimalan angažman, kako u fizičkom tako i u mentalnom/emotivnom smislu. Ono što je meni dragocjeno jeste što su me Davide i Alice toliko zaljubili u tu ideju da sam nekako odlučila da se izmaknem iz svoje komfor zone i da pomjerim svoje limite u ovoj predstavi, onako kao što ih je Bombana kreirao. Ponosna sam i što nam je povjerio predstavu, što puno govori o snazi i kvalitetu našeg ansambla, i nadam se da ćemo u narednim izvođenjima njegovati tu njegovu kreaciju" kazala je Ljubičić.

"Pored toga što sam imala priliku da surađujem sa Davide Bombana, moram reći da bez obzira što poznajem njegov stil, predstava "Romeo i Julija" nosi velike izazove, jer raditi "Romea i Julija" na Prokofijevu muziku i ostati dosljedan Šekspiru, i izmjestiti stil u drugo vrijeme je ustvari iziskivalo veoma keativan rad. U svemu tome su nam mnogo pomogli Davide i Alice, kao i mi solisti jedni drugima. Ono što je meni lično važno u ovoj priči je poruka koju ova predstava ima za cilj da pošalje, a to je stradanje nevinih ljudi zbog nečijih tuđih uvjerenja, različitosti i neprihvatanja o kojima svjedočimo i dan danas što pokazuje da se u civilizaicjskom smislu i nismo puno pomakli - dodala je Gaponko. 

Prva repriza ove baletne predstave na rasporedu je odmah u četvrtak, 30. marta u 19.30 sati, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo ili rezervisati putem nps.ba/rezervacije.

Autorski tim čine: 

KOMPOZITOR: SERGEJ PROKOFJEV
KOREOGRAFIJA: DAVIDE BOMBANA
SCENOGRAFIJA: JOSIP LOVRENOVIĆ
ASISTENTICA KOREOGRAFA: MINODORA-ALICE NECSEA
BALETNA MAJSTORICA: MIA JAHIĆ
DIZAJN SVJETLA: MOAMER ŠAKOVIĆ
INSPICIJENT: BORIS JELIČANIN

UČESTVUJU: ANSAMBL BALETA NARODNOG POZORIŠTA SARAJEVO (Tamara Ljubičić, Albina Huskić, Zulejha Kečo, Til Čmančanin, Oleg Karastev, Boris Vidaković, Nataša Gaponko, Ana Kuzmanović, Darika Dunganova, Flavio Alberto Valentino, Elio Arnoldo Villa Garcia, Ivan Salonski, Evgeny Gaponko, Jovana Milosavljević Lovrenović, Ekaterina Vereshchagina, Bulat Garev, Mihail Mateescu, Luisa Escamilla Rodriguez, Denis Zhuchenko, Selma Efendić, i Dora Kos.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije