Iz Narodnog pozorišta uputili zahvalnicu ministru Avdiću

2
Radiosarajevo.ba
Iz Narodnog pozorišta uputili zahvalnicu ministru Avdiću
Foto: Narodno pozorište Sarajevo / Dino Mustafić i Samir Avdić

Direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić uputio je emotivnu zahvalnicu ministru kulture i sporta Samiru Avdiću po završetku mandata u trenutnom sazivu Vlade Kantona Sarajevo.

Kako se navodi u zahvalnici, odlazak Avdića iz ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo predstavio je neprijatno iznenađenje za mnoge kulturne djelatnike i umjetnike u Narodnom pozorištu.

Zahvalnicu koju su uputili iz Narodnog pozorišta prenosimo u cijelosti.

Manijaci nisu zaboravili: Devet godina od ubistva Mirze Raščića, prvog osmijeha južne tribine

Manijaci nisu zaboravili: Devet godina od ubistva Mirze Raščića, prvog osmijeha južne tribine

"Poštovani gospodine Avdiću, dozvolite mi da se u ime kolektiva Narodnog pozorišta Sarajevo i u svoje lično ime po završetku Vašeg mandata zahvalimo za izvanrednu saradnju koju smo imali u periodu od imenovanja novog menadžmenta i umjetničkog rukovodstva Narodnog pozorišta Sarajevo od jeseni 2021. godine do 2023. godine.

Bili ste naš izuzetan sagovornik koji je strpljivo i analitično znao sumirati naše probleme i ponuditi konkretna i kvalitetna rješenja za potrebe sa kojim smo Vam se obraćali. Nakon duže vremena imali smo ministra u nadležnom ministarstvu koji je bio borac za dignitet profesije kojom se bavimo, a koja je nepravedno društveno marginalizirana. Bili ste saveznik i prijatelj Narodnog pozorišta Sarajevo da mu vratite mjesto i status koje mu pripada, kao najstarijoj i najvećoj teatarskoj kući u BiH. To ste činili sa zahtjevom za reforme koje su nam bile nužne: od pravila i propisa, do jasnog plana i programa koji će obuhvatiti ekonomsko, kadrovsko i umjetničko strukturiranje po regionalnim standardima. Potvrdili ste koliko je važno da na mjestima donošenja odluka sjede ljudi koji shvataju važnost institucionalne kulture, njegovanja istinskih vrijednosti i objektivnih potreba jednog evropskog i svjetskog pozorišta.

Znate li šta je zajedničko Akademiji likovnih umjetnosti, Narodnom pozorištu i Vijećnici u Sarajevu?

Znate li šta je zajedničko Akademiji likovnih umjetnosti, Narodnom pozorištu i Vijećnici u Sarajevu?

Sasvim je sigurno i evidentno da smo tokom naše saradnje pokazali da je uz međusobno uvažavanje, veliki rad i pametno planiranje moguće napraviti pomake koji su proteklu godinu u svim segmentima učinili najboljom sezonom Narodnog pozorišta Sarajevo u postdejtonskoj historiji.

Hvala vam na tome što ste poštovali našu instituciju na način na koji je to jedino moguće – sa sviješću da je njena važnost mnogo veća od bilo kakvih političkih ili ličnih interesa. Nažalost, politička kombinatorika i partokratija nema sluha niti vizije za procese koji se moraju završiti, pa je Vaš odlazak sa mjesta ministra kulture i sporta u KS neprijatno iznenađenje za mnoge kulturne djelatnike i umjetnike u našoj kući. Na kraju dozvolite da budem i ličan kao Vaš dugogodišnji poznanik i prijatelj koji Vas je često gledao sa tribina kada ste kapitenski predvodili košarkašku reprezentaciju BiH na važnim utakmicama; timski i kreativno ste odigrali i ovu utakmicu.

Novom sazivu Vlade KS ostavljate visoko podignute standarde i ambicije u kulturnom sektoru sa zadaćom da se dovrši kulturna reforma i izvedu strateški potezi. Nadam se da će Vaši nasljednici biti u tome dosljedni.

Želimo vam puno sreće i uspjeha u nastavku Vaše profesionalne karijere", saopštili su danas iz Narodnog pozorišta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije