Pripreme baletnog ansambla NPS uoči premijere baletne predstave "Romeo i Julija“

0
N. Ć.
Pripreme baletnog ansambla NPS uoči premijere baletne predstave "Romeo i Julija“
A. K. / Radiosarajevo.ba / Spremanje predstave

Baletna predstava "Romeo i Julija" čiji je koreograf Davide Bombana, na muziku Sergeja Prokofijeva, premijerno će biti izvedena u Narodnom pozorištu u Sarajevu 29. marta 2023.

Davide Bombana važno je ime plesne umjetnosti koji je 2012. godine posvetio Sarajevu baletnu predstavu "Mare Nostrum" u Narodnom pozorištu Sarajevo. Ovaj koreograf sada se ponovo vraća u Sarajevo sa predstavom "Romeo i Julija".

Riječ je o savremenom baletu koji svojim specifičnim izrazom i zahtjevnim scenskim pokretima, nadahnjuje mlade talentovane plesače da svakim danom vježbaju sve više i više, kako se približava njegova premijera.

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

Ekipa portala Radiosarajevo.ba, posjetila je Narodno pozorište i imala priliku da pogleda kako izgleda jedna proba baletskih igrača. O predstavi "Romeo i Julija", sceni, i plesnim iskustvima za Radiosarajevo.ba su pričale baletne solistice Zulejha Kečo, Albina Huskić i Tamara Ljubičić.

Svi vrlo dobro znamo da se djelo "Romeo i Julija" autora Williama Shakespearea smatra najvećom ljubavnom pričom svih vremena, ali kada je riječ o baletu, Romeo i Julija su prikazani u potpuno drugačijem svijetu, priča Zulejha Kečo.

Kultura sjećanja: Bogat program Modula memorije - od Vječite Vijećnice do Laibacha

Kultura sjećanja: Bogat program Modula memorije - od Vječite Vijećnice do Laibacha

"Capuleti i Montecchi su dvije suprotstavljene porodice iz kojih dolaze Romeo i Julija.  Igram ulogu koja je na strani Montecchia, a moj plesni partner je moj kolega iz Sarajeva Til Čmančanin. Riječ je o savremenoj predstavi, sa savremenim plesnim izričajem, što se meni jako sviđa a vjerujem da će se dopasti i mlađoj publici. Nije riječ o klasici, nije riječ o bijelom baletu. na nogama su nam čarape i patike, dosta je kretanja po podu, dakle modeniji izričaj", navodi naša sagovornica. 

Zulejha Kečo se sjeća saradnje sa koreografom Bombanom od ranije. 

"Koreograf Davide Bombana je već sarađivao sa baletom NPS prije 12 godina, a sjećam se nekih scena dok sam još bila dijete. Dolazila sam na predstavu i igrala u nekoliko proba, a to mi je ostalo upamćeno kao nešto neobično, drugačije i jako lijepo, jer je to bio početak savremenim plesnih predstava u Sarajevu. Drago mi je što se Bombana vratio u Sarajevo. Zadržao je Prokofijevljevu klasičnu partituru, ali prikazuje Romea i Juliju u skroz drugom svjetlu, novom izričaju na koji publika nije navikla.

Od malena sam na sceni, to je divan osjećaj i to postaje normalan način života, a scena je za nas najbitnije mjesto na kojem trebamo biti. Stalno smo u sali, vježbamo, pripremamo se. Naš krajnji cilj je biti na sceni, stoga svakodnevno vježbamo. Profesionalno se bavim baletom od svoje četrnaeste godine, a sada imam 26. Dakle iza mene je 12 godina intezivnog rada. Balet je moja porodica i moje radno mjesto", zaključuje sarajevska balerina Zulejha Kečo. 

Premijerno izvedena opereta Orfej u podzemlju, uz sjajne ansambalske i solističke izvedbe

Premijerno izvedena opereta Orfej u podzemlju, uz sjajne ansambalske i solističke izvedbe

Naša sugovornica je i Albina Huskić koja je kazala da ima veoma zahtjevnu i drugačiju ulogu, za koju je potrebno dosta truda i rada.

"Kao i moja kolegica Zulejha, i ja sam tokom školovanja imala priliku da sudjelujem sa koreografom Davidom Bombanom. Tada mi je bilo 15 godina, a radilo se na neoklasičnom baletu "Mare Nostrum". Balet "Romeo i Julija" je jedan veliki pomak za naš ansambl i pomak za Bombanu kao koreografa u našem ansamblu, zato što je to savremeni balet, savremeni pokret, nešto na što mi nismo navikli, navodi Albina Huskić. 

A bez dobre muzike, ni predstava ne bi bila dobra, dodaje. 

"Predstavu lično lično doživljavam kao veliki izazov koji me gura iz svih mogućih zona komfora, a to je jako bitno za mlade igrače. Koreograf Bombana je profesionalac koji veoma dobro radi svoj posao, veoma je egzaktan, zna šta želi, u salu dolazi pripremljen, od tačno izbrojenih muzičkih fraza do ponavljanja svih pokreta više puta, tako da mu ništa nije problem. S druge strane Prokofjevljeva muzika po kooj igramo ovaj balet je sama po sebi remek djelo, upotpunjuje priču ljubavi između Romea i Julije, te zavađenosti između dvije porodice.

Bombana se nije držao striktno zabranjene ljubavi, i kao što je sam rekao, Montecchi porodicu je opisao kao porodicu sa Zapada, veoma čvrstog stava i mišljenja, sa povoljnim uslovima za život, dok je porodica Capuleti sa Istoka koja nije imala dobre životne prilike, siromašniji su ali bolji ljudi u duši. Predstava ima više slojeva, ja igram ulogu mame Montecchi, koja je specifična po tome jer je riječ o ulozi žene koja drži porodicu na okupu i drago mi je što je Bombana stavio ženu u fokus jedne pordice. Kako god, velika je odgovornost i različite su pripreme za svaku predstavu, svaka predstava zaslužuje jednaku pažnju od strane nas igrača, bitno je da svi pojedinci na sceni daju sve najbolje od sebe jer tada predstava ima smisla, a ja ću vječito imati tremu do kraja života", navela je Albina. 

Aida Čorbadžić i Tamara Štrelov Tabulov: Sarajevske Euridike u opereti Orfej u podzemlju

Aida Čorbadžić i Tamara Štrelov Tabulov: Sarajevske Euridike u opereti Orfej u podzemlju

O velikoj odgovornosti, fizičkoj energiji, i sarajevskoj publici govorila nam je nagrađivana solistica Tamara Ljubičić.

"Zaista je velika čast da u ovoj predstavi igram ulogu Julije. To je meni veliki izazov, ne samo zbog uloge Julije, već i zbog toga što je predstava vrlo specifična. Kada se radi savremeni balet, taj naš doživljaj i donošenje same uloge jako je zahtjevan zbog načina na koji ga prenosimo na publiku, a to je fizički napor.

Slično je i u klasičnom baletu, ali nekako savremeni balet 21. vijeka se bavi fizičkim aspektom, tijelom, i zahtijeva mnogo više pokreta od klasičnog. Ono što je najvažnije jeste kordincija tijela koja mora biti nevjerovatno usklađena", kaže Tamara. 

Premijerno izvedena predstava "Idiot" u režiji Selme Spahić: Dostojevski nove generacije

Premijerno izvedena predstava "Idiot" u režiji Selme Spahić: Dostojevski nove generacije

"Predstavu spremamo skoro dva mjeseca, probe su naporne, dugo vremena budemo u sali, nekad provedemo i cijeli dan. Imamo još mnogo posla, ali bližimo se kraju.

Doživljaj na sceni je uvijek izvanredan, komunikacija s publikom je neprocjenjiva, nahrani me i pokreće. Sarajevska publika je vrlo specifična, zbog toga što je riječ o publici koja jako dobro poznaje balet, koja prati naše predstave i nekako im uvijek morate uzvratiti, što je meni lično velika inspiracija i motivacija u radu, navela je Tamara Ljubičić. 

Premijera baleta "Romeo i Julija" najavljena je za srijedu 29. mart 2023, a prva repriza na rasporedu u četvrtak, 30. marta u 19.30 sati.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo ili rezervisati putem nps.ba/rezervacije.

Autorski tim čine: 

KOMPOZITOR: SERGEJ PROKOFJEV
KOREOGRAFIJA: DAVIDE BOMBANA
SCENOGRAFIJA: JOSIP LOVRENOVIĆ
ASISTENTICA KOREOGRAFA: MINODORA-ALICE NECSEA
BALETNA MAJSTORICA: MIA JAHIĆ
DIZAJN SVJETLA: MOAMER ŠAKOVIĆ
INSPICIJENT: BORIS JELIČANIN

UČESTVUJU: ANSAMBL BALETA NARODNOG POZORIŠTA SARAJEVO (Tamara Ljubičić, Albina Huskić, Zulejha Kečo, Til Čmančanin, Oleg Karastev, Boris Vidaković, Nataša Gaponko, Ana Kuzmanović, Darika Dunganova, Flavio Alberto Valentino, Elio Arnoldo Villa Garcia, Ivan Salonski, Evgeny Gaponko, Jovana Milosavljević Lovrenović, Ekaterina Vereshchagina, Bulat Garev, Mihail Mateescu, Luisa Escamilla Rodriguez, Denis Zhuchenko, Selma Efendić, i Dora Kos.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije