Uoči premijere operete "Orfej u podzemlju" u Narodnom pozorištu: Okupili smo izvanredne talente

0
Radiosarajevo.ba
Uoči premijere operete "Orfej u podzemlju" u Narodnom pozorištu: Okupili smo izvanredne talente
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Ognjen Bomoštar i Dino Mustafić

Uoči premijere operete "Orfej u podzemlju" u Narodnom Pozorištu u Sarajevu održana je konferencija za novinare. 

Kompozitor opere "Orfej u podzemlju" je Jacques Offenbach, a ovo djelo doživjelo je svoju praizvedbu u Parizu 1858. godine. Redateljica nove sarajevske postavke je Nina Kleflin, gošća iz Hrvatske.Premijera je najavljena za petak 10. marta, a prva repriza najavljena je za subotu 11. marta u 19.30 sati.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Balet Narodnog pozorišta, te Sarajevska filharmonija a za dirigentskim pultom je maestro Ognjen Bomoštar.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

U glavnim ulogama pojavit će se: Aida Čorbadžić odnosno Tamara Štrelov Tabulov koje igraju lik Euridike, Amir Saračević u liku Orfeja, Jasmin Bašić u ulozi Jupitera, te Ileš Bečei koji će igrti lik Plutona.

Otvarajući konferenciju za medije, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić konstatovao je da se radi o drugoj ovosezonskoj operi nakon "Toske".

"Opereta "Orfej u podzemlju" izvodi se nakon 33 godine, što je meni posebno drago. Imamo i jedan profesionalni “come back”, našeg maestra/dirigenta Ognjena Bomoštara kojeg smatramo pravim umjetnikom naše kuće. S druge strane po drugi put ugošćujemo uvaženu kolegicu režiserku Ninu Kleflin, koja je s nama radila u drami a sada radi u operi. Na ovaj način smo promišljali kada smo kreirali ovosezonski repertoar, da pokušamo i dalje nastaviti sa praksom dovođenja reditelja koji iza sebe imaju iskustvo u operi i operetskim režijama a koji do sada nisu radili sa našim ansamblom i našim solistima", rekao je Mustafić.

Nakon 33 godine opereta 'Orfej u podzemlju' ponovo na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Nakon 33 godine opereta 'Orfej u podzemlju' ponovo na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Redateljica Nina Kleflin istaknula je da joj je velika čast raditi ponovo na ovoj opereti.

"Hvala upravi Narodnog pozorišta Sarajevo koja me pozvala ponovo da radim, za mene je to velika čast i obaveza, drago mi je što je riječ o "Orfeju u podzemlju", Offenbachovoj opereti koju sam radila prije 12 godina. Predstava je svaki put nova, a ona ovisi o interpretima, viziji, tako da ova sadašnja sarajevska predstava ne nalikuje na onu osječku pa mi je i zbog toga posebno drago. Susret sa solistima bio je jako inspirativan, istinski gušt i zadovoljstvo u radu. To su inspirativni i spretni ljudi, vrlo glumstveni, izvsni pjevači, tako da je svaka proba bila odlična.

Imala sam sreću i sa ostalim sudionicima u predstavi, iznenadio me hor Narodnog pozorišta kao jedna kompaktna kreativna grupa, izvrstan autorski tim je stajao iza mene. Tu je i kostimografkinja Vanja Ciraj koja je kreirala 150 kostima tačno onako kako smo ih i zamislili. Veliku pomoć imala sam i od Belme Čečo, koreografkinje s kojom sam prvi put surađivala. Da ne zaboravim maestra Ognjena Bomoštara, koji je sa prethodnim iskustvom došao u ovaj red i koji mi je čuvao leđa. Sa radošću čekam premijeru i zahvaljujem se svima koji su čuvali predstavu i dali sve od sebe, kazala je Kleflin.

Aida Čorbadžić i Tamara Štrelov Tabulov: Sarajevske Euridike u opereti Orfej u podzemlju

Aida Čorbadžić i Tamara Štrelov Tabulov: Sarajevske Euridike u opereti Orfej u podzemlju

Također, medijima se obratio dirigent Ognjen Bomoštar, koji je istakao da se uz jako dobru zajedničku saradnju sve može.

"Kada sam stupio prvi put u razgovor sa direktorom Mustafićem, mislio sam da on nastoji u operu uvesti neki kurs, da bi to mogla biti jedna teška predstava koju mi zovemo "željezni repertoar". U tome za sada uspjeva i nadam se da će tako i ostati. Kada sam se prvi put u Splitu sreo sa godspođom Kleflin ona mi je rekla "ja njih i ne znam, kako ćemo to" odgovorio sam joj da vjeruje u to što imamo i nadam se da se uvjerila u to. Drago mi je što sam došao, znate kako kažu "ubica se vraća na mjesto zločin" (smijeh), za to je kriv gospodin pored mene (Dino Mustafić).

Imali smo sjajne i požrtvovane saradnike koji su radili od jutra do mraka. Solisti su podnijeli veliki teret, imali su probe od ranog jutra do podne, jedan hor koji je sposoban da svašta uradi kada ih dignete, orkestar koji jako dobro svira, tako da sam "sretan kukac" kao što kaže Jupiter u ovoj predstavi (replika). Ovo je predstava za publiku, ovo je predstava za starije sladokusce ali i za mlade, poručio je Bomoštar.

Vaše ulaznice možete rezervisati na web stranici Narodnog pozorišta Sarajevo, ili ih kupiti na blagajni.

"Narodno pozorište postaje prepoznatljivo po izvrsnim solistima koje imamo, ali koji nažalost nisu zaposlenici ove kuće, jedan mali dio je tu na našem repertoaru i na platnoj listi. Iskoristit ću priliku da kažem da to tako više neće biti i da ćemo dalje insistirati na tome jer imamo sjane soliste. Operna scena u BiH ima potencijal, a kada je u pitanju predstava "Orfej u podzemlju", gledajući jednu radnu probu mogu slobodno reći da će to sigurno biti prava gozba za našu publiku, riječ je o vrlo popularnoj opereti za koju je potrebna mašta, ekskluzivnost, energija, dinamičnost, vizuelnost a to je jedna od onih libreta koja insistira da solisti i nosioci uloga imaju i zavidan nivo glumačke sposobnosti i umjetnosti", naveo je direktor Dino Mustafić.

Orfej u podzemlju: Autorski tim i podjela

AUTORSKI TIM

KOMPOZITOR: JACQUES OFFENBACH
LIBRETO: MEILHAC I HALÉVY
DIRIGENT: OGNJEN BOMOŠTAR
REŽIJA: NINA KLEFLIN
KOREOGRAFIJA: BELMA ČEČO BAKRAČ
SCENOGRAFIJA: OSMAN ARSLANAGIĆ
KOSTIMOGRAFIJA: VANJA CIRAJ DŽUDŽA
ŠEF HORA: DANIJEL ŽONTAR
SOLO VIOLINA: ARVIDA KULLOLLI-VRAČO
ASISTENT DIRIGENTA - KOREPETITOR: BAKIR SAMARDŽIĆ
KOREPETITORICA: AIDA MUŠANOVIĆ-ARSIĆ
INSPICIJENT-ASISTENT REŽIJE: GORDAN SIMIĆ
DIZAJN PLAKATA: SANDRO DRINOVAC
ASISTENTICA SCENOGRAFA: LAURA ILIČIĆ
SUFLERKA: AIDA DŽEBO
ADAPTACIJA LIBRETA: ADNAN LUGONIĆ

LICA / CAST

JUPITER JASMIN BAŠIĆ
PLUTON ILEŠ BEČEI
EURIDIKA AIDA ČORBADŽIĆ / TAMARA ŠTRELOV TABULOV
ORFEJ AMIR SARAČEVIĆ
JAVNO MNIJENJE AMILA RAVKIĆ / ADELISA SARAČEVIĆ
DIANA MELISA HAJRULAHOVIĆ - TOMIĆ
KUPIDO HANA SALIHOVIĆ
JUNONA EMINA MUFTIĆ
JOHN STYX DEJAN KAJEVIĆ / JOSIP KATAVIĆ
VENERA KATARINA KIKIĆ MARIĆ
MERKUR MAJO MARILOVIĆ
MINEVRA LEJLA HUSEINĆEHAJIĆ
MORFEJ SINIŠA MARKANOVIĆ
MARS NEDIM BAŠIĆ
HEBA DAJANA ŠEGVIĆ
DEMETRA DRAGANA GLUMAC
NEPTUN ALEN LEMEŠEVIĆ
VULKAN ALEN MUSTAFIĆ

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije