Otvoren 13. Balet Fest: Posjetili smo izložbu o istaknutoj balerini Minki Kamberović

0
Radiosarajevo.ba
Otvoren 13. Balet Fest: Posjetili smo izložbu o istaknutoj balerini Minki Kamberović
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Izlozba BaletFest

Izložbom posvećenoj velikoj Minki Kamberović, primabalerini koja je obilježila zlatne godine bh. balente umjetnosti, večeras je otvoren 13. po redu Balet Fest Sarajevo. 

Tradicionalno, ovaj višednevni baletni praznik se otvara izložbom serijala "Veliki format" na kojoj se kroz fotografije u prirodnoj veličini dokumentira stvaralaštvo, značaj i karijera najvećih bh. baletnih umjetnika. 

Autorica izložbe Edina Papo u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba da je Emina Minka Kamberović bila jedinstvena po svom talentu, neumornom radu i uvjerljivosti s kojom je izvodila svaku od naslovnih uloga. 

"Još 1958. kao djevojčica pokazivala je nevjerovatne predispozicije za baletnu umjetnost, svojom pojavom, građom i pokretima koje je mogla da izrazi spontano. Takav talenat rađa se jednom u 100 godina - govorili su o igračkom potencijalu Minke Kamberović. Istaknuta lirska balerina bila je poznata po velikoj glumačkoj uvjerljivosti sa kojom je izvodila svoje uloge.  Sa njom su radili uvaženi koreografi Franjo Horvat i Slavko Pervan, a potom i koreografi u drugim baletnim centrima. 

ka

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije