"Fearing's Funhouse" / Sedam bh. glumaca vas vodi u srce tvrdokorne Amerike

28. 11. 2016. u 12:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Balkan American Theatre najavljuje svjetsku premijeru i prve reprize predstave koju vrijedi pogledati.

Temeljena na poeziji i prozi glavnog pjesnika američke depresije Kennetha Fearinga, predstava Fearing's Funhouse rađena pod okriljem Balkan American Theatra i kluba Monument premijerno će biti izvedena 30. novembra u tom sarajevskom jazz klubu.

Rediteljski potpis na ovaj komad stavio je Christopher Peditt, dok glumačku postavu čine Amar Selimović, Senad Alihodžić, Davor Golubović, Ejla Bavčić, Vedrana Seksan, Igor Skvarica i Amila Terzimehić.

Reditelj Christopher Peditt istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da u ovom komadu istražuje stvari koje su aktuelne, ne samo za američku publiku već i bosanskohercegovačku.

"Priča je ispričana kroz viđenje Kennetha Fearinga uz jazzom natopljen crni humor, vodeći u srce tadašnje Amerike", rekao je reditelji Peditt.

U glavni grad BiH doselio se  ovog proljeća, nakon što se istinski zaljubio u Sarajevo. Nakon prve posjete ambijentalnom prostoru kluba Monument odlučio je postaviti komad na kojem je radio nekoliko godina.

"Sretan sam što sam dobio sedam fantastičnih glumaca, koji su tokom rada na predstavi imali niz ideja. Atmosfera jazz kluba doprinosi tematici", kazao je on.

Amar Selimović, koji je na sceni utjelovio Kennetha Fearinga, ističe da je Fearinga od njegovih savremenika u velikoj mjeri odvajao karakter, stil i način življenja. Njegova je narav, kazao je, bila samodestruktivna, bio je vrlo sarkastičan i nije mogao da se pomiri s onim što je Amerika tada bila - tvrdokorna i konzervativna zemlja koja je težila biti lider na svjetskoj sceni.

"Kažu da nije bio emocionalno osakaćen, ali je bio onemogućen da dijeli emociju, davao joj se samo kroz pisanje", kazao je Selimović.

Senad Alihodžić kao jedan od razloga ulaska u ovaj projekt navodi rad na Fearingovim tekstovima, u kojima na neobičan način govori o ljubavi, poslu kojim se bavi, pisanju ili smrti. Smatra da je izazov svim glumcima igrati na engleskom jeziku, te ocjenjuje da je ovim komadom donesena novina na bh. teatarskoj sceni, posebno u kontekstu ambijentalnosti.

Za Igora Skvaricu ova predstava je značajna jer daje mogućnost glumcu, koja nije tako česta, da propituje samoga sebe i društvo u kojem živi, te promišlja o prihvatanju krutih društvenih normi ili odabiru individualnog doživljaja svijeta.

Koproducent je Haris Ibrahimagić, koreografiju je osmislila Ena Kurtalić, dio kostima u New Yorku osigurala je Lillyan Peditto. Kao muzička podloga za predstavu korištena su djela jazz legende Charlesa Mingusa.

Reprizna izvođenja komada najavljena su za 6, 7, 13, 14. i 18. decembar.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA