Pod velom emocija: Vole li Sarajke trbušni ples?

Hajrija Avdić
Pod velom emocija: Vole li Sarajke trbušni ples?
Facebook / Ines Babić
Kriminalistika i orijentalni ples? Zvuči nespojivo, ali Sarajka Ines Babić je uspjela.

Ines je magistrirala kriminalistiku, a trenutno završava doktorski studij na Odsjeku za krivično pravo. Šest godina je i instruktorica i osnivačica škole plesa Sahara.

Za trbušni ples se veže strast, budi osjećaj ženstvenosti, a pogotovo ples s velom kojim izražavamo naše osjećaje, eleganciju i gracioznost.

"U orijentalnom plesu glorificiramo ljubav, plodnost i naravno ženstvenost. Ti elementi se grade s vremenom", govori na početku razgovora za Radiosarajevo.ba Ines Babić.

A koliko u Sarajevu ima zainteresiranih za trbušni ples?

"Imamo dosta zainteresiranih učesnica, pogotovo u posljednje vrijeme. Već šest godina držim časove plesa i dosta žena uživa u ovom prelijepom plesu. No, dosta žena ima interesovanje, ali zbog predrasuda su ograničene da se pojave na časovima. 

Nažalost naši ljudi su pod stigmom neznanja i ne znaju da postoje mnogobrojne beneficije koje nudi ovaj ples. Predrasude su vezane za seksualnost, odnos među spolovima i samu intimu. Razlozi upisa variraju od osobe do osobe. Većinom žene dolaze rekreativno, s ciljem opuštanja i uživanja u atmosferi. S druge strane, imamo i level gdje učesnice uče koreografiju koja se prikazuje na takmičenjima", priča nam sarajevska instruktorica.

Trbušni ples ima mnogobrojne beneficije po fizičko i psihičko zdravlje.

"Bavim se i istraživanjem - Psihološke dobrobiti orijentalnog plesa. Kroz istraživanje sam imala mogućnost vidjeti da se u svijetu već odavno koristi terapija pokretom i plesom. Nadam se da će moj članak mnoge žene podstaći da se pridruže našoj školi i plesom prebrode okrutno stanje savremenog života", priča Babić.

Na ovo istraživanje je navela i doktorska disertacija gdje se spominje neverbalna komunikacija.

"Provela sam dosta vremena istražujući o istoj i upravo to me podstaknulo da napišem članak. Orijentalni ples predstavlja neverbalnu komunikaciju, koja uz pomoć osjećaja i emocija govori mnogo više od bilo kakvog govora", govori instruktorica.

Ines Babić nam otkriva kako se motivirati i krenuti na časove plesa i za šta je sve dobar?

"Vjerujem da će značiti činjenica je prilagođen svim fizičkim građama, uzrastima i spolovima. Najvažnije je dati sebi priliku, bez obaveza probati, i zaključiti da li je to ono što nam pruža sreću i zadovoljstvo. Ako pristanemo, potrebno je da budemo uporni i istrajni u cilju što većeg užitka i plesa. Ples nudi mnogo beneficija, poput činjenica da poboljšava zdravlje, jača mišiće čitavog tijela, ispravlja držanje tijela, djeluje antistresno, povećava samopouzdanje, budi ženstvenost, pozitivno djeluje u trudnoći, oblikuje tijelo itd.", kaže nam Ines Babić.

I sama stiže uskladiti svoje primarno zanimanje s orijentalnim plesom, kaže iz velike ljubavi prema svojim pozivima. Ali ponosna je i na svoje članice.

"To su obrazovane i jake žene koje znaju šta žele. Orijentalnim plesom postaju jače. Ništa ne učini više sretnom nego njihov ples koji budi mnogo emocija", govori za Radiosarajevo.ba na kraju razgovora Ines Babić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije