Za Radiosarajevo.ba / Zapanjujući talent jedanaestogodišnjeg slikara iz Konjica

02. 11. 2016. u 07:32:00 Jasmina Ćebo

Shares: 0

Nastavi li putem kojim je krenuo, jedanaestogodišnji Semir Brkić, bez sumnje će postati poznato ime na bosanskohercegovačkoj umjetničkoj sceni.

Ovaj talentirani dječak učenik je 6. razreda "Druge osnovne škole" u Konjicu.

Nevjerovatan je zbog toga što ima fotografsko pamćenje i što sliku do u detalj uradi.

Na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba, otac mladog umjetnika Husein Brkić, kaže kako su već u drugom razredu Osnovne škole primijetili ljubav prema slikanju, te ga ubrzo upisali u školu slikanja „Zuko i Lazo“ u Konjicu kod profesora Vedata Mujana.

Od materijala koristi akril na kartonu, omiljena tema mu je priroda, a prema riječima njegovog oca, sam kupuje materijal za slikanje.

„Već smo prodali četiri njegove slike, tako da se praktično samofinansira, a i rodbina iz dijaspore pošalje nešto od pribora što mu je potrebno. Uglavnom su to kistovi, platna i boje“, iskreno će Brkić.

I dok je na pitanja za naš portal odgovarao njegov otac, Semir je vrijedno dovršavao još jedno svoje djelo:

Husein_Brkic_facebook.jpg - Semir

Već dvije godine povodom Dana općine, u junu mjesecu organizira se izložba u Zavičajnom muzeju u Konjicu i Semir učestvuje sa dva ili tri svoja djela.

A kako izgleda jedan Semirov radni dan?

„On ustane u sedam, jer je prva smjena u školi gdje bude do 13 sati. Ponedjeljkom ima trening i navečer školu slikanja. Srijedom i nedjeljom, također trening, a subotom igra utakmice u ligi mladih u Hercegovini. Zadaću radi čim dođe iz škole, malo odmori, zatim uči i priprema se za naredni školski dan, a onda se malo i igra sa svojim vršnjacima“, otkriva nam Brkić.

Osim dobrog uspjeha u slikanju, odlikaš je i u školi. Uz sve to, trenira i fudbal - u školi fudbala „Bambino“.

„Želja mu je da jednog dana zaigra u FK 'Velež' Mostar, jer je veliki navijač Veleža, a i najmlađi je član Red Army Konjic“, kazao je Husein, navodeći kako redovno ide u Mostar gledati utakmice.

Zanimljivo je da je ime dobio po legendarnom fudbaleru Veleža Semiru Tuce.

Najveći snovi ovog nadasve talentiranog dječaka jesu da zaigra u Veležu i da ima svoju samostalnu izložbu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA