Zapanjujući talent jedanaestogodišnjeg slikara iz Konjica

Jasmina Ćebo
Zapanjujući talent jedanaestogodišnjeg slikara iz Konjica
Nastavi li putem kojim je krenuo, jedanaestogodišnji Semir Brkić, bez sumnje će postati poznato ime na bosanskohercegovačkoj umjetničkoj sceni.

Ovaj talentirani dječak učenik je 6. razreda "Druge osnovne škole" u Konjicu.

Nevjerovatan je zbog toga što ima fotografsko pamćenje i što sliku do u detalj uradi.

Na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba, otac mladog umjetnika Husein Brkić, kaže kako su već u drugom razredu Osnovne škole primijetili ljubav prema slikanju, te ga ubrzo upisali u školu slikanja „Zuko i Lazo“ u Konjicu kod profesora Vedata Mujana.

Od materijala koristi akril na kartonu, omiljena tema mu je priroda, a prema riječima njegovog oca, sam kupuje materijal za slikanje.

„Već smo prodali četiri njegove slike, tako da se praktično samofinansira, a i rodbina iz dijaspore pošalje nešto od pribora što mu je potrebno. Uglavnom su to kistovi, platna i boje“, iskreno će Brkić.

I dok je na pitanja za naš portal odgovarao njegov otac, Semir je vrijedno dovršavao još jedno svoje djelo:

Husein_Brkic_facebook.jpg - Semir

Već dvije godine povodom Dana općine, u junu mjesecu organizira se izložba u Zavičajnom muzeju u Konjicu i Semir učestvuje sa dva ili tri svoja djela.

A kako izgleda jedan Semirov radni dan?

„On ustane u sedam, jer je prva smjena u školi gdje bude do 13 sati. Ponedjeljkom ima trening i navečer školu slikanja. Srijedom i nedjeljom, također trening, a subotom igra utakmice u ligi mladih u Hercegovini. Zadaću radi čim dođe iz škole, malo odmori, zatim uči i priprema se za naredni školski dan, a onda se malo i igra sa svojim vršnjacima“, otkriva nam Brkić.

Osim dobrog uspjeha u slikanju, odlikaš je i u školi. Uz sve to, trenira i fudbal - u školi fudbala „Bambino“.

„Želja mu je da jednog dana zaigra u FK 'Velež' Mostar, jer je veliki navijač Veleža, a i najmlađi je član Red Army Konjic“, kazao je Husein, navodeći kako redovno ide u Mostar gledati utakmice.

Zanimljivo je da je ime dobio po legendarnom fudbaleru Veleža Semiru Tuce.

Najveći snovi ovog nadasve talentiranog dječaka jesu da zaigra u Veležu i da ima svoju samostalnu izložbu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije