Derek Magill: Kako sam zaradio svoj prvi milion

Jasmina Ćebo
Derek Magill: Kako sam zaradio svoj prvi milion
PrtScr / Derek Magill
Jedan od zanimljivih predavača koga je OPEN fest ugostio jeste Derek Magill, 22-godišnji milioner koji je svoj prvi milion zaradio tako što je napustio fakultet i napisao knjigu o tome kako napustiti fakultet i obogatiti se.

Inače, OPEN fest se od 27. oktobra održava u Sarajevu, s ciljem stvaranja platforme za unaprjeđenje sloboda u zemljama Zapadnog Balkana. Festival okuplja donosioce odluka u regionu, predstavnike akademske zajednice i nevladinih organizacija, ali i na hiljade mladih osoba, prvenstveno studenata. Također, Sarajevo će se brendirati kao "grad slobode".

No, vratimo se Dereku Magillu koji za sebe govori da je propali student, marketar, biznis strateg i ekspert za karijeru. Nakon napuštanja fakulteta u drugoj godini studija, Derek je osnovao marketing kompaniju koja je proizvela milione dolara u poslovima klijenata. Trenutno je direktor marketinga u Praxisu i radi s kompanijama kao što su Voice & Exit, Fondacija ekonomskog obrazovanja, Glockstore, Colliers International, Daily Caller i Undertech. Derek je također autor knjige Kako dobiti posao koji želite.

Ono što je prvo želio istaknuti u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba jeste činjenica da se na Univerzitetima sve manje i manje fokusira na stvari koje su bitne radnicima u budućem zaposlenju i mišljenja je da se razvijanjem ličnosti mnogo više može postići nego samo "uklapanjem u mozaik", što se, smatra on, na neki način postiže završavanjem fakulteta.

On nije htio biti dio tog mozaika kao ostali studenti koji bi dobili diplomu određenog fakulteta, nego je htio da što više razvije svoje individualne vještine koje bi kasnije mogao da iskoristi u firmama ili na bilo kojem drugom radnom mjestu na koje bi aplicirao. Upravo je to razlog zbog kojeg je odustao od studija i kompletno se posvetio svom individualnom razvijanju.

Kada bi bio na razgovorima za posao u firmama, bio je u situaciji da bude sa svojim vršnjacima i, kako kaže, svi su bili slični.

„Imali su diplome određenog fakulteta i svi su bili približno istih godina. Nisu se mnogo razlikovali. Imali su isto životno iskustvo i samo bi govorili: 'Ja imam diplomu s tog Univerziteta' , dok sam ja isticao svoje vještine i naglašavao svojim poslodavcima: 'Ja ću za vas uraditi sljedeće stvari koje vam mogu na ove ili one načine pomoći', i to je poslodavce privuklo“, kazao je Derek, istaknuvši kako je na taj način sam s lakoćom dobijao poslove.

Derek sada predaje na mnogim univerzitetima širom svijeta i uglavnom je jedini koji nije profesor. Ironično, zar ne?! On je jedan od studenata koji je napustio studiranje, a predaje.

Također, za naš portal kaže kako voli i rad s djecom. Voli biti ta osoba koja će inspirirati druge, da ističe stvari koje su njemu pomogle - kako bi i drugima pomogao.

„Želim nastaviti razvijati se u tom smjeru. To je, zapravo, razlog zašto i dan-danas predajem po univerzitetima i imam jednu profesorsku ulogu“, kazao je za kraj razgovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije