Svjetska premijera američko-bosanske predstave Fearing's Funhose

Radiosarajevo.ba
Svjetska premijera američko-bosanske predstave Fearing's Funhose
Balcan-American Theatre najavljuje svjetsku premijeru i prve reprize predstave koju vrijedi pogledati.

U sarajevskom klubu Monument, predstava Fearing's Funhose premijerno će se prikazati u utorak 29. novembra. 

Riječ je o djelu temeljenu na poeziji i prozi Kennetha Fearinga, u adaptaciji i režiji Christophera Peditta.

Glumačku postavu čine: Senad Alihodžić, Davor Golubović, Ejla Bavčić, Vedrana Seksan, Amar Selimović, Igor Skvarica i Amila Terzimehić,

Fearing's Funhose će se izvoditi engleskom jeziku, uz titlove na titlove na bosanski.

Najpoznatiji po svom klasičnom krim romanu Veliki sat, Kenneth Fearing (1902-1961) nazvan je „glavnim pjesnikom američke depresije“.Subverzivno i  izazivački originalno, njegovo pisanje sugerira haos u društvu za koje se mislilo da je na rubu da se sruši. Pisac-reditelj Peditto kaže:„Fearing je bio satiričar društva koji se koristio crnim humorom i ironijom da preispita 'američki san'. Predvidio je današnju modernu anksioznost, naše informatičko društvo i atmosferu krize prouzrokovane tobožnjom neminovnošću rata.“ 

Fearing koristi ozloglašeni Američki komitet Doma za neameričke aktivnosti, te tzv.„Crvenu paniku, tj. strah od komunizma“ pedesetih godina kao  pozadinu, a predstava prikazuje raznovrsne i izražajne likove, koristeći se crnom komedijom, parodijom i burleskom da demaskira i istraži različite teme, uključujući psihologiju krivice, socijalnog nereda, nefunkcionalnosti i nezadovoljstva, anti-kapitalizam, apsurdnost i haos američke kulture, i visoke i niske, te otpornost ljudskog duha.

Koreografiju je osmislila Ena Kurtalić, scenografiju i kostimografiju Lejla Hodžić, a dio kostima u New Yorku obezbijedila je Lillyan Peditto. Dizajner rasvjete je Irhad Hodžić, dizajneri tona Dan Piburn i Christopher Peditto.

Kao muzička podloga korištena su djela džez legende Charlesa Mingusa. Casting je povjeren Timki Grahić, producenti predstave su Christopher Peditto i Haris Ibrahimagić, a rekviziterka i koordinatorica kostimografije Amela Ibrahimagić.

Premijera predstave FEARING’S FUNHOUSE je 29.novembra u 20 sati u Clubu Monument, Štrosmajerova 3. Reprizna izvođenja: Club Monument, od 30.novembra do 21.decembra, utorkom i srijedom u 20 sati.

Cijena ulaznice je 7 KM u predprodaji u Jazz Club Monument, na dan predstave 10 KM. Za studente i organizovane skolske grupe 5 KM.  Rezervacije možete izvršiti na +387 61 304 777 odnosno u klubu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije