Međunarodni festival kamerne glazbe se vraća u Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Međunarodni festival kamerne glazbe se vraća u Sarajevo
Foto: Printscreen / Talis Festival & Akademija u Sarajevu 2019. godine

Talis Festival & Akademija se po drugi put vraća u Sarajevo nakon uspješne premijere u Bosni i Hercegovini 2019. godine, te višegodišnje pauze zbog COVID-a. Njihov prvi boravak potvrdio je reputaciju inovativnog programa i jedinstvenih koncertnih doživljaja koju su stekli tokom prvih pet godina održavanja u Švicarskoj, saopštio je Međunarodni festival kamerne glazbe.

Saopštenje Talis Festivala & Akademije prenosimo u cijelosti:

"Iako učestvuju muzičari i kompozitori iz deset različitih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Poljsku, Izrael, Južnu Koreju i druge, u fokusu su švicarska muzika i muzičari: švicarski kompozitor Gotthard Odermatt je Festivalov gostujući kompozitor, a ansambl 'Schweizer Oktett', čiji članovi dolaze iz nekih od najpoznatijih švicarskih orkestara i vodećih švicarskih muzičkih škola, nastupat će kao specijalni gost.

Džemil Hodžić posvetio film bratu Amelu koji je ubijen snajperskim hicem u opkoljenom Sarajevu

Džemil Hodžić posvetio film bratu Amelu koji je ubijen snajperskim hicem u opkoljenom Sarajevu

'Od završetka našeg festivala 2019. godine željeli smo se vratiti - doček i interes publike te inspiracija koju smo dobili u ovom gradu bogate historije zaslužni su za to', kaže Maria Wildhaber, osnivačica i umjetnička direktorica Festivala.

'Sarajevo je grad bogate kulture. Ambasada Švicarske u BiH je sretna da kroz kontinuiranu podršku Talis Festivalu može dati doprinos ovom bogatstvu i nadamo se da će se ovim dodatno ojačati dugogodišnje kulturne veze između naših zemalja', kaže Daniel Hunn, švicarski ambasador u BiH.

Koncert za pamćenje: Dado Topić izašao pred sarajevsku publiku i oduševio prisutne

Koncert za pamćenje: Dado Topić izašao pred sarajevsku publiku i oduševio prisutne

Koncertni program sastoji se od četiri večernja koncerta u periodu od 01.08. do 04.08.2023. godine, s vječnim klasicima i svjetskim ili bosansko-hercegovačkim premijerama.

Koncerti će se održati u Ceremonijalnoj dvorani Vijećnice, koja je idealna za održavanje koncerata kamerne muzike. Ulaz je besplatan, ali se preporučuje rezervacija sjedišta na info@talisfestival.com s obzirom na ograničen broj mjesta.

Festival će započeti 1. augusta koncertom pod nazivom 'Od istoka do zapada', koji će predstaviti muziku Dvoraka, Debussyja, Offenbacha i drugih.

Predstavljen Takmičarski program – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala

Predstavljen Takmičarski program – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala

Povodom švicarskog nacionalnog dana,'Schweizer Oktett' će 2. augusta izvesti djela isključivo švicarskih kompozitora, počevši s bosanskom premijerom Odermattovog Kvinteta za drvene puhače u Es-duru, zatim s Martinovom 'Pavane couleur de temps', i završavajući s posebno prilagođenim švicarskim narodnim pjesmama za oktet.

3. augusta, koncert 'Uglavnom Mozart' će obuhvatiti njegov Kvartet za flautu u D-duru K. 285 i njegov Kvartet za gudače br. 19 u C-duru, K. 465 'Dissonance', kojem će prethoditi svjetska premijera djela 'Rijeka, Planina, Šuma' Harriete Grainger, stipendistice Talis Akademije - naziv koji se lijepo uklapa za muziku premijerno izvedenu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine!

4. augusta, koncertom 'Od klasičnog do savremenog' festival će završiti s premijernim djelom 'Stalaktiti' Shahara Regeva, putujući natrag na početak 20. vijeka s Holstovim Kvintetom za drvene puhače, a zatim završavajući s poznatim filmskim kompozitorom Ninom Rotom i njegovim Nonetom - kompozicijom za devet puhača i gudače iz 1959. godine.

Dani arhitekture se vraćaju u Sarajevo: Uskoro predavanja, diskusije i izložbe

Dani arhitekture se vraćaju u Sarajevo: Uskoro predavanja, diskusije i izložbe

Festival u Sarajevu podržavaju privatne osobe i Pro Helvetia, Švicarsko vijeće za umjetnost kao i Ambasada Švicarske u BiH.

Talis Festival & Akademija osnovani su 2014. godine u Saas-Feeu kao neprofitno udruženje. Glavni fokus festivala je pružiti mladim muzičarima i kompozitorima (stipendistima akademije) priliku da rade s profesionalcima iz švicarskih i vodećih svjetskih orkestara (umjetnici festivala) kao ravnopravne kolege, i izložiti ih klasičnom i savremenom muzičkom repertoaru gdje imaju priliku sarađivati s živim kompozitorima dok pripremaju premijere svojih djela", navodi se u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije