Dani arhitekture se vraćaju u Sarajevo: Uskoro predavanja, diskusije i izložbe

0
Promotivni tekst
Dani arhitekture se vraćaju u Sarajevo: Uskoro predavanja, diskusije i izložbe
Promotivni tekst / Dani arhitekture 2023

Dani arhitekture su godinama najveći i najočekivaniji festival arhitekture u Bosni i Hercegovini, te jedan od najznačajnijih u ovom dijelu Evrope. Ove godine se održavaju u periodu 15.-22. septembar i za razliku od prethodnih godina Dani arhitekture će trajati sedam dana na više lokacija širom Sarajeva.

Otvorenje jubilarnog petnaestog izdanja Dana arhitekture će biti u petak 15. septembra gdje će ovogodišnji kuratori Hubert Klumpner (Austrija) i Michael Walczak (Poljska) i zvanično publici predstaviti temu, predavače i program festivala. Za vrijeme festivala na glavnoj sceni kina Meeting point smjenjivaće se arhitekte predavači iz Španije, Norveške, Velike Britanije, Nizozemske, Švicarske, Njemačke, Hrvatske, Crne Gore, Austrije, Francuske i Italije. Pored predavanja renomiranih arhitekata iz cijelog svijeta, Dani arhitekture će ove godine obilovati mnogobrojnim izložbama, panelima, stručnim okupljanjima i filmovima koji će nesumnjivo privući publiku kako iz Sarajeva, tako i iz cijele regije.

Glavna tema ovogodišnjeg izdanja Dana arhitekture je Olimpijska arhitektura, gdje će predavači i gosti istražiti ostavštinu gradnje i planiranja za potrebe olimpijskih igara širom svijeta, a sa osvrtom na obilježavanje četrdeset godina od Olimpijskih igara u Sarajevu sljedeće godine.

Kino Meeting point će i ove godine biti centralna tačka predavača i publike, ali će se ostatak festivala održavati širom Sarajeva: Historijski muzej, Olimpijski muzej, Umjetnička galerija, Galerija Manifesto, Urban design studio i Austrijska kuća.

Posebna pažnja za vrijeme Dana arhitekture biće usmjerena na predstavljanje i puštanje u prodaju prvog arhitektonskog vodiča kroz Sarajevo, izdatog od strane berlinske DOM Publishers izdavačke kuće. Na ovaj način, i Sarajevo se pridružuje gradovima na arhitektonskoj mapi svijeta, te na potpuno novi način predstavlja arhitekturu grada, kako posjetiocima, tako i građanima.

Više informacija o Danima arhitekture 2023 i novostima možete pratiti na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter i Youtube.

LIFT – Prostorne inicijative je nevladino udruženje koje od 2007. godine organizuje arhitektonski festival Dane arhitekture, te godinama okuplja i spaja arhitekte, dizajnere i umjetnike širom Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. U fokusu Dana arhitekture oduvijek je bila, ne samo arhitektura, nego i Sarajevo, edukacija, povezivanje i rast.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije