Završeni Dani arhitekture 2021, donosimo rezime festivala

0
Radiosarajevo.ba
Završeni Dani arhitekture 2021, donosimo rezime festivala
Dani arhitekture / Atmosfera na Danima arhitekture 2021

Dani arhitekture 2021 u nedjelju 19.9. su i zvanično zatvoreni, a kako su saopćili organizatori, nakon fenomenalnog trodnevnog druženja, vrijeme je za pripremanje izdanja za sljedeću godinu.

Zvanično otvorenje održano je u petak 17. septembra na Trgu kulture Jurislav Korenić u 20h, i to otvorenjem izložbe „Adaptabilni životni prostori – COVID-19“, te prikazivanjem arhitektonskih fotografija Faruka Pinje.

Publici su se obratili osnivači festivala Jasmin Sirčo i Nedim Mutevelić, načelnik Opštine Centar Srđan Mandić, te Michael Walczak sa ETH iz Ciriha. Neformalnim druženjem, dobrom muzikom i odličnim raspoloženjem prvo veče Dana arhitekture je završeno.

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

Nakon zvaničnog otvorenja, festival se nastavio u subotu 18. septembra sa početkom u 11h u kinu Meeting point, gdje su se na glavnoj sceni smjenjivati velika i uvažena imena iz svijeta arhitekture iz cijele Evrope.

Prvi blok predavanja u subotu su sačinjavali Hubert Klumpner i Roland Krebs iz Austrije, te Michael Walczak iz Poljske i Alejandro Jaramillo Quintero iz Kolumbije, nakon čega se publici obratio Karl Lennon, predstavnik glavnog sponzora Dana arhitekture, kompanije Grohe. Ovaj blok predavanja je završen panel diskusijom naših učesnika i publike o aktuelnim temama iz svijeta arhitekture.

U toku drugog bloka subote, na glavnoj sceni kina Meeting point su se smjenjivali Mat Barnes iz Velike Britanije, Melike Altinisik iz Turske, te hrvatski studio NFO. Subota na Danima arhitekture je zaključena panel diskusijom svih subotnjih predavača kao i publike.

Nedjelja na Danima arhitekture je počela u 10:30h gdje su se predstavili mladi kreativci iz tima Sanatorium Premium iz Rusije. Oni su se predstaviti kao dio saradnje Dana arhitekture sa Future architecture platform (FAP), te prikazali svoj projekat ‘Infrastructures of Care’.

Prvi regionalni predavač u nedjelju bio je Relja Ivanić iz Srbije. Nakon Relje, na sceni su se pojavili njegovi sunarodnjaci, odnosno predstavnici Srpskog paviljona na Bijenalu u Veneciji. Paviljon Srbije na 17. Međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji „Osmi kilometar“ je djelo autorskog tima „Moderni u Beogradu“.

Nakon srpskog, publici se predstavio i Alessandro Melis, kurator Italijanskog paviljona 2021.

Prvi blok predavanja bio je zaključen dokumentarnim filmom Dana arhitekture i Francesca Degl’Innocentia - Symmetries. Film je nastao u suradnji sa Italijanskim Paviljonom, odgovara na tematiku otpornih zajednica, te je premijerno prikazan na Venecijanskom Bijenalu 2021.

Završni blok predavanja Dana arhitekture se fokusirao na bh. arhitekte, njihove projekte i dostignuća, a prije istog dodijeljena je Fresh+Bold nagrada publike za najbolji arhitektonski projekat predstavljen na prethodnom izdanju Dana arhitekture. Pomenutu nagradu osvojio je Francesco Degl’Innocenti iz Italije.

U završnom bloku, prve su se predstavile Nermina Zagora i Dina Šamić iz studija Firma d.o.o., Bernard Bostijančić arhitekta iz BiH, te su posljednje predavanje u sklopu ovogodišnjih Dana arhitekture održali Ilma i Zejd Kobilica iz studija Trokut. Govorili su o svojim projektima, načinu dizajniranja, te viđenju arhitekture, urbanizma i dizajna i budućnosti istih sa njihovog aspekta.

Festival je završen panel diskusijom u kojoj smo se reflektirali na ovogodišnja predavanja, tematiku, izvukli zaključke, te poželjeli puno sreće Danima arhitekture 2022.

Kompletan festival moderirala je arhitektica Senka Ibrišimbegović, te su tokom festivala ispoštovane sve epidemiološke mjere.

Organizacijski tim Dana arhitekture se zahvaljuje svima koji su prisustvovali događaju, svim sponzorima, partnerima i prijateljima, volonterima i posjetiocima, sa nadom da ćemo naredno izdanje dočekati zdravi i u još većem broju, saopćeno je.

Dodatne informacije možete pronaći na Facebook i instagram stranici festivala. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije