Na Dane arhitekture 2021 stižu predavači iz cijele Evrope, saznajte ko su

1
Radiosarajevo.ba
Na Dane arhitekture 2021 stižu predavači iz cijele Evrope, saznajte ko su
oficijelna fotografija / Karl Lennon

Tačno dvije sedmice nas dijele od zvaničnog otvorenja ovogodišnjeg izdanja najvećeg festivala arhitekture u Bosni i Hercegovini – Dana arhitekture 2021!

Nakon zvaničnog otvorenja u petak 17. septembra na Trgu kulture Jurislav Korenić, festival se nastavlja u subotu 18. septembra sa početkom u 11h u kinu Meeting point, gdje će se na glavnoj sceni smjenjivati velika i uvažena imena iz svijeta arhitekture iz cijele Evrope.

Prvi blok predavanja će otvoriti Hubert Klumpner, austrijski arhitekta, ujedno i profesor na Federalnom institutu za tehnologiju (ETH) u Cirihu, koji je odbranio svoju master tezu na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, te je član Bavarske asocijacije arhitekata. Klumpner je jedan od osnivača Urban-think tanka (U-TT) u Karakasu, Venecuela. Predavač je na mnogim događajima širom svijeta, te je osvajač Zlatnog lava na Bijenalu u Veneciji.

Argeta već nekoliko godina drži titulu mesne i riblje paštete broj 1 u Evropi

Argeta već nekoliko godina drži titulu mesne i riblje paštete broj 1 u Evropi

Hubert Klumpner - undefined

oficijelna fotografija: Hubert Klumpner

Nakon toga, na glavnoj sceni će se pridružiti Roland Krebs, bečki urbanista poznat po izradi strateških planova za gradove sa ubrzanim rastom. Diplomirao je na Tehnološkom univerzitetu Austrije, dok je titulu mastera urbanističkog planera dobio na Univerzitetu Belgrano u Argentini. Krebs je kreativni direktor Superwien urbanism ZT OG, studija za održivu arhitekturu i urbanizam za sjedištem u Beču.

Završno predavanje prvog dijela subote održaće Michael Walczak, rođen u Nurembergu, poljskih korijena, arhitekta je i profesor na ETH Cirihu koji je studij završio na Univerzitetu primijenjenih nauka u Burgdorfu, dok je za svoj interdisciplinarni doktorski studij odabrao Univerzitet primijenjenih umjestnosti u Beču, povezujući ga sa radom u ciriškom Laboratoriju za energetsku konverziju.

Poslije kratke pauze, gostima će se obratiti i Karl Lennon, predstavnik glavnog sponzora Dana arhitekture, kompanije Grohe, te nam predstaviti najznačajnije inovacije u njihovom domenu poslovanja.

Nastavak predavanja će započeti Mat Barnes, britanski arhitekta i direktor studija CAN. Barnes je između ostalog i član Britanskog kraljevskog instituta arhitekture, te osnivač studija CAN 2016. godine. Prije osnivanja, bio je saradnik u Studio 54 odgovornog za nagrađivani stambeni projekat Peabody. Gostovao je na mnogim univerzitetima kao što su UCL i Westminster.

Mat Barnes - undefined

oficijelna fotografija: Mat Barnes

Predstavljanje svoje arhitektonske magije ćemo iz Velike Britanije preseliti u Tursku, gdje ćemo imati čast da ugostimo Melike Altinisik, osnivačicu istoimenog biroa koji ima svoje kancelarije u Istanbulu i Seulu. Posvećeni su inovativnim i vizionarskim projektima koji uključuju kako arhitektonski dizajn i urbanizam, tako i enterijere, instalacije i produkt dizajn. Osvajači su mnogih nagrada, između ostalog i „40 ispod 40“, švicarsku nagradu za umjetnost, dok su najpoznatiji po futurističkom projektom TV tornja u Istanbulu i prvog svjetskog Muzeja robotike i AI u Seulu.

Melike Altinisik - undefined

oficijelna fotografija: Melike Altinisik

Prije završne panel diskusije u kojoj će učestvovati svi subotnji predavači i publika, blok prezentacija će zaključiti tim iz hrvatskog studija NFO. Biro se bavi arhitektonskim projektovanjem, te osvaja niz nagrada na javnim arhitektonskim takmičenjim, koje će i predstaviti publici u kinu Meeting point.

Tim Dana arhitekture također organizuje radionicu Enzo Mari namještaja koja će se održati u periodu 6.-9. septembar, a čiji rezultati će biti prezentovani u toku trajanja festivala.

Dani Arhitekture pozivaju sve studente da pošalju svoje prijave. Sve informacije o načinu prijave zainteresovani mogu naći na Facebook i Instagram profilima festivala.

Informacije o načinu kupovine i rezervacije karata će biti ubrzo objavljeni na web stranici Dana arhitekture, kao i svim društvenim mrežama.

Napomena za sve posjetioce je da je uslov za prisustvovanje svim predavanjima u kinu Meeting point COVID-pass u digitalnom ili papirnom obliku (potvrda o vakcinaciji, bolovanju ili negativan neki od testova ne stariji od 48h).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije