Sarajevo / Historijski u bojama: Gostujućom izložbom otvoreni Dani arhitekture

06. 06. 2019. u 21:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ovogodišnji Dani arhitekture Sarajevo koji su velikim dijelom posvećeni stogodišnjici osnivanja slavne škole Bauhaus (1919-2019), kao dio velikog međunarodnog projekta "bauhaus100", otvoreni su u Historijskom muzeju BiH.

Dani arhitekture dovode velika svjetska imena i postaju međunarodni događaj

Novi trg i vidikovac u Sarajevu gradit će se u čast srebreničkog arhitekte

Kako su se Dani arhitekture pridružili proslavi Bauhausa, tim povodom u sarajevskom naselju Ciglane će uskoro biti izgrađen trg i vidikovac Selman Selmanagić u čast slavnom arhitekti, urbanisti, scenografu, dizajneru i pedagogu porijeklom iz Srebrenice, čije je ime upisano zlatnim slovima u historiju Bauhausa,najznačajnije škole europske umjetničke avangarde, ali i Berlina, kao jedno od najznačajnijih imena u obnovi grada nakon Drugog svjetskog rata. 

Selman Selmanagić, Bosanac kojem se divi cijela Njemačka

Srebrenički arhitekta jedan od najzaslužnijih u obnovi Berlina

"Ideja o trgu i vidikovcu izravno je povezana sa obilježavanjem 100. godišnjice Bauhausa koji je ove godine središnja tema arhitekture, umjetnosti i dizajna na globalnom planu i mislim da smo je na dobar način uključili kao jedan od središnjih događaja ovogodišnjih Dana arhitekture u Sarajevu", otkrila je ranije za Radiosarajevo.ba historičarka umjetnosti i profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Aida Abadžić-Hodžić.

Ovogodišnji Dani arhitekture sa temom "Promišljanje paradigmi" otvoreni su u Historijskom muzeju BiH gdje su posjetioci mogli uživati u gostujućoj izložbi Bauhaus Imaginista, kao i pristiglih projekata u vezi sa ovogodišnjim međunarodnim konkursom čija tema je bila rekonstrukcija dijela sarajevskog naselja Ciglane, nakon čega je uslijedila audio-vizuelna instalacija.

Nastavak festivala će obilježiti prvenstveno predavanja arhitekata iz cijelog svijeta(Čile, Austrija, Hrvatska, Srbija, Njemačka, Turska, Slovenija, Holandija, Japan, Finska, Norveška, BiH), zatim izložbe u Historijskom muzeju i Galeriji Novi hram, panel diskusije, radionice, te dodjele nagrada, nakon čega će festival biti zatvoren u nedjelju 9. juna u prostorijama Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini. 

Moderator ovogodišnjih Dana arhitekture je arhitekta iz Slovenije, Dean Lah iz arhitektonskog studija Enota, iz Ljubljane.

Na programu Dana arhitekture nalazi se i Međunarodni stručni skup "Bauhaus triangle" sa temom Bauhaus agenda za 21. stoljeće, a koji će se održati 7. juna u prostorijama kina Meeting Point. Moderator i uvodni izlagač će biti profesorica Abadžić-Hodžić.

Izložbe na Danima arhitekture će obuhvatiti „Sarajevo earns natural shared environment” Odjela za arhitekturu, Univerziteta Ferrara, “Bauhaus imaginista”, te radova koji su obilježili ovogodišnji konkurs, u Historijskom muezju, kao i kolekcije projekata hrvatskog arhitekte Davora Matekovića u Galeriji Novi hram.

Detaljne informacije o programu, lokacijama i pratećim događajima možete pronaći nawww.daniarhitekture.ba.

NEMA KOMENTARA