Dani arhitekture dovode velika svjetska imena i postaju međunarodni događaj

S. H.
Dani arhitekture dovode velika svjetska imena i postaju međunarodni događaj
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Dani arhitekture 2019.

Ovogodišnji Dani arhitekture Sarajevo su velikim dijelom posvećeni stogodišnjici osnivanja slavne škole Bauhaus (1919-2019), kao dio velikog međunarodnog projekta "bauhaus100".

Dani arhitekture sa temom "Promišljanje paradigmi" počinju 6. juna u Sarajevu

Novi trg i vidikovac u Sarajevu gradit će se u čast srebreničkog arhitekte

Tim povodom u sarajevskom naselju Ciglane će uskoro biti izgrađen trg i vidikovac Selman Selmanagić u čast slavnom arhitekti, urbanisti, scenografu, dizajneru i pedagogu porijeklom iz Srebrenice, čije je ime upisano zlatnim slovima u historiju Bauhausa,najznačajnije škole europske umjetničke avangarde, ali i Berlina, kao jedno od najznačajnijih imena u obnovi grada nakon Drugog svjetskog rata. 

Selman Selmanagić, Bosanac kojem se divi cijela Njemačka

Srebrenički arhitekta jedan od najzaslužnijih u obnovi Berlina

"Ideja o trgu i vidikovcu izravno je povezana sa obilježavanjem 100. godišnjice Bauhausa koji je ove godine središnja tema arhitekture, umjetnosti i dizajna na globalnom planu i mislim da smo je na dobar način uključili kao jedan od središnjih događaja ovogodišnjih Dana arhitekture u Sarajevu", otkrila je ranije za Radiosarajevo.ba historičarka umjetnosti i profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Aida Abadžić-Hodžić.

Ovogodišnji Dani arhitekture sa temom "Promišljanje paradigmi" počinju 6. juna u Historijskom muzeju BiH sa početkom u 20:30 sati, gdje će posjetioci prisustvovati gostujućoj izložbi Bauhaus Imaginista, kao i pristiglih projekata u vezi sa ovogodišnjim međunarodnim konkursom čija tema je bila rekonstrukcija dijela sarajevskog naselja Ciglane, nakon čega će uslijediti audio-vizuelna instalacija.

"Dani arhitekture ove godine prepuni su internacionalnih gostiju, više nego ikada, te tako postanu internacionalni međunarodno priznati događaj", rekao je na današnjoj konferenciji za medije Nedim Mutevelić, jedan od koordinatora Dana arhitekture.

Kako je naveo Mutevelić, trećina programa posvećena je Bauhausu.

Mutevelić je pojasnio i ovogodišnju temu Dana arhitekture "Promišljanje paradigmi" navodeći kako to znači da će propitivati postoji li uzor danas u arhitekturi ili ih ima previše.

Nastavak festivala će obilježiti prvenstveno predavanja arhitekata iz cijelog svijeta (Čile, Austrija, Hrvatska, Srbija, Njemačka, Turska, Slovenija, Holandija, Japan, Finska, Norveška, BiH), zatim izložbe u Historijskom muzeju i Galeriji Novi hram, panel diskusije, radionice, te dodjele nagrada, nakon čega će festival biti zatvoren u nedjelju 9. juna u prostorijama Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini.

"Imat ćemo predavanja nekih od najznačajnijih europskih imena i pokazati kvalitetnu arhitekturu u našoj zemlji", rekao je Jasmin Sirčo ispred Dana arhitekture pojašnjavajuči kako 100 godina nakon Bauhausa danas imamo različite paradigme u arhitekturi i jedno opće šarenilo, dodavši kako je vrlo teško izabrati kvalitet u arhitekturi i za šta se treba opredijeliti.

Govoreći o konkursu za najbolja rješenja trga i vidikovca na Ciglanama, rečeno je kako je poenta da se ide u realizaciju projekta.

Profesorica Aida Abadžić-Hodžić rekla je kako se koncept Bauhausa veže za koncept Dana arhitekture.

Kako je ovo godina u kojoj se na globalnom planu slavi Bauhaus, i Akademija likovnih umjetnosti će se ove godine zanimljivim sadržajem uključiti u program Bauhausa, otkrila je profesorica.

Kada je riječ o trgu i vidikovcu na Ciglanama, Abadžić-Hodžić je i na današnjoj konferenciji pojasnila kako Ciglane imaju neiskorišten prostor, te kako je koncept naselja sličan Selmanagićevom promišljanju o proživljenoj arhitekturi, odnosno o iskoristivosti prostora u naselju. 

Trgom i vidikovcem na posljednjoj stanici kosog lifta Selmanagić će se upisati u historiju grada, a građani će dobiti novi pogled na grad kojeg simbolično nazivaju "100 pogleda na grad".

Koordinator kulturnog programa ispred Goethe Instituta Tayfun Kesgin rekao je kako je izložba Bauhaus imaginista veliki međunaordni projekat kojim se obilježava jubilej škole.

Kesgin je istakao i kako je u ovom uglednom časopisu objavljen rad profesorice Abadžić-Hodžić.

Također, istakao je kako će izložba trajati tri sedmice, te će na njoj zainteresirani moći isprintati šta god ih zanima.

Moderator ovogodišnjih Dana arhitekture je arhitekta iz Slovenije, Dean Lah iz arhitektonskog studija Enota, iz Ljubljane.

Na programu Dana arhitekture nalazi se i Međunarodni stručni skup "Bauhaus triangle" sa temom Bauhaus agenda za 21. stoljeće, a koji će se održati 7. juna u prostorijama kina Meeting Point. Moderator i uvodni izlagač će biti profesorica Abadžić-Hodžić.

Izložbe na Danima arhitekture će obuhvatiti „Sarajevo earns natural shared environment” Odjela za arhitekturu, Univerziteta Ferrara, “Bauhaus imaginista”, te radova koji su obilježili ovogodišnji konkurs, u Historijskom muezju, kao i kolekcije projekata hrvatskog arhitekte Davora Matekovića u Galeriji Novi hram.

Detaljne informacije o programu, lokacijama i pratećim događajima možete pronaći nawww.daniarhitekture.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije