:) / Počeli Dani arhitekture 2021 u Sarajevu: Pogledajte kako je bilo na otvorenju

17. 09. 2021. u 21:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Otvorenjem izložbe "Adaptabilni životni prostori – COVID-19", te prikazivanjem arhitektonskih fotografija Faruka Pinje, počeli su Dani arhitekture 2021. na Trgu kulture Jurislav Korenić. 

Večerašnjem otvorenju prisustvovao je veliki broj zvanica, ali i posjetilaca. Izložba je ostavila snažan dojam i zainteresirala javnost.

Najavljen je sjajan program koji se nastavlja već sutra sa početkom u 11 sati u kinu Meeting point, gdje će se na glavnoj sceni smjenjivati velika i uvažena imena iz svijeta arhitekture iz cijele Evrope.

U toku drugog bloka subote, na glavnu scenu kina Meeting point će smjenjivati Mat Barnes iz Velike Britanije, Melike Altinisik iz Turske, te hrvatski studio NFO.

Subota na Danima arhitekture će biti zaključena panel diskusijom svih subotnjih predavača kao i publike o aktuelnim temama iz svijeta arhitekture, dizajna i održivosti.

Prvi regionalni predavač u nedjelju će biti Relja Ivanić iz Srbije. Nakon Relje, na sceni će se pojaviti njegovi sunarodnjaci, odnosno predstavnici Srpskog paviljona na Bijenalu u Veneciji. Paviljon Srbije na 17. Međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji 'Osmi kilometar' je djelo autorskog tima 'Moderni u Beogradu'.

Nakon srpskog, predstavit će se i Alessandro Melis, kurator Italijanskog paviljona 2021.

Prvi blok predavanja biće zaključen dokumentarnim filmom Dana arhitekture i Francesca Degl’Innocentia - Symmetries. Film je nastao u suradnji sa Italijanskim Paviljonom, odgovara na tematiku otpornih zajednica, te je premijerno prikazan na Venecijanskom Bijenalu 2021.

Završni blok predavanja Dana arhitekture će se fokusirati na bh. arhitekte, njihove projekte i dostignuća, a prije istog biće dodijeljena Fresh+Bold nagrada publike za najbolji arhitektonski projekat predstavljen na prethodnom izdanju Dana arhitekture.

U završnom bloku, prve će se predstaviti Nermina Zagora i Dina Šamić iz studija Firma d.o.o., Bernard Bostijančić arhitekta iz BiH, te će posljednje predavanje u sklopu ovogodišnjih Dana arhitekture održati Ilma i Zejd Kobilica iz studija Trokut. Govorit će nam o svojim projektima, načinu dizajniranja, te viđenju arhitekture, urbanizma i dizajna i budućnosti istih sa njihovog aspekta.

Festival će se završiti sa panel diskusijom u kojoj će se reflektirati na ovogodišnja predavanja, tematiku, izvući zaključke, te poželjeti puno sreće Danima arhitekture 2022.

Kako je večeras bilo, djelić atmofesfere donosimo u našoj galeriji slika.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA