Dani arhitekture 2021 i zvanično mogu da počnu

1
Radiosarajevo.ba
Dani arhitekture 2021 i zvanično mogu da počnu
Foto: Dani arhitekture / Zvanično otvorenje večeras

Zvanično otvorenje manifestacije Dani arhitekture 2021 bit će održano 17. septembra na Trgu kulture Jurislav Korenić počinje u 20 sati, otvorenjem izložbe 'Adaptabilni životni prostori – COVID-19', te prikazivanjem arhitektonskih fotografija Faruka Pinje.

Nakon zvaničnog otvorenja, festival se nastavlja 18. septembra sa početkom u 11 sati u kinu Meeting point, gdje će se na glavnoj sceni smjenjivati velika i uvažena imena iz svijeta arhitekture iz cijele Evrope.

Prvi blok predavanja u subotu će sačinjavati Hubert Klumpner i Roland Krebs iz Austrije, te Michael Walczak iz Poljske, nakon čega će se publici obratiti Karl Lennon, predstavnik glavnog sponzora Dana arhitekture, kompanije Grohe, te ekipa iz kompanije Oris iz Zagreba.

Potpisan sporazum između BiH i Srbije: Jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u obje zemlje

Potpisan sporazum između BiH i Srbije: Jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u obje zemlje

U toku drugog bloka subote, na glavnu scenu kina Meeting point će smjenjivati Mat Barnes iz Velike Britanije, Melike Altinisik iz Turske, te hrvatski studio NFO. Subota na Danima arhitekture će biti zaključena panel diskusijom svih subotnjih predavača kao i publike o aktuelnim temama iz svijeta arhitekture, dizajna i održivosti.

Nedjelja na Danima arhitekture počinje u 10:30 sati kada će se predstaviti mladi kreativci iz tima Sanatorium Premium iz Rusije. Oni će se predstaviti kao dio saradnje Dana arhitekture sa Future architecture platform (FAP), te prikazati svoj projekat 'Infrastructures of Care'.

Prvi regionalni predavač u nedjelju će biti Relja Ivanić iz Srbije. Nakon Relje, na sceni će se pojaviti njegovi sunarodnjaci, odnosno predstavnici Srpskog paviljona na Bijenalu u Veneciji. Paviljon Srbije na 17. Međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji 'Osmi kilometar' je djelo autorskog tima 'Moderni u Beogradu'.

Nakon srpskog, predstaviće se i Alessandro Melis, kurator Italijanskog paviljona 2021.

Prvi blok predavanja biće zaključen dokumentarnim filmom Dana arhitekture i Francesca Degl’Innocentia - Symmetries. Film je nastao u suradnji sa Italijanskim Paviljonom, odgovara na tematiku otpornih zajednica, te je premijerno prikazan na Venecijanskom Bijenalu 2021.

Završni blok predavanja Dana arhitekture će se fokusirati na bh. arhitekte, njihove projekte i dostignuća, a prije istog biće dodijeljena Fresh+Bold nagrada publike za najbolji arhitektonski projekat predstavljen na prethodnom izdanju Dana arhitekture.

U završnom bloku, prve će se predstaviti Nermina Zagora i Dina Šamić iz studija Firma d.o.o., Bernard Bostijančić arhitekta iz BiH, te će posljednje predavanje u sklopu ovogodišnjih Dana arhitekture održati Ilma i Zejd Kobilica iz studija Trokut. Govorit će nam o svojim projektima, načinu dizajniranja, te viđenju arhitekture, urbanizma i dizajna i budućnosti istih sa njihovog aspekta.

Festival će se završiti sa panel diskusijom u kojoj će se reflektirati na ovogodišnja predavanja, tematiku, izvući zaključke, te poželjeti puno sreće Danima arhitekture 2022.

Ulazak na predavanja u kinu Meeting point je uz pozivnice, dok će istovremeno biti besplatno direktno prikazani na Trgu kulture Jurislav Korenić, kao i na društvenim mrežama.

Napomena za sve posjetioce je da je uslov za prisustvovanje svim predavanjima u kinu Meeting point COVID-pass u digitalnom ili papirnom obliku (potvrda o vakcinaciji, bolovanju ili negativan neki od testova ne stariji od 48 sata).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije